Door het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Sri van Impelen, caissière in de Twijnstraat

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Sri van Impelen. Caissière in de Twijnstraat bij een supermarkt. Ik ken haar al sinds ik in Utrecht neer streek. Altijd goed gehumeurd, behulpzaam en in voor een praatje, ook tijdens C-19. Daarnaast is ze, mijns inziens, een onmisbare kracht door haar ervaring en mentaliteit. Of ze nu iemand voor zich heeft die met consumptie spreekt terwijl er halve liters bier worden afgerekend, of een hoogleraar die de mosterd niet kan vinden… ze blijft vriendelijk, goedlachs en beleefd. Als voormalig buschauffeur kon ik daar een puntje aan zuigen en heb ik veel van haar geleerd.   

Het kostte me enige overredingskracht om haar toe te kunnen voegen aan deze bijzondere serie portretten. Ze vond zichzelf namelijk niet geschikt maar ik des te meer. Sinds ik vader werd in 2013, kon mijn zoontje altijd rekenen op een brede glimlach en soms een extra voetbalplaatje… en zo is ze naar alle kleintjes uit de buurt. Kortom: een parel in deze serie.  

Hoe? Caran d’Ache aquarelpotloden op zwart papier… 14 x 20cm. C’est tout.

Hermanus, 21 november 2021.

Utrecht.

Hermanus

Het kan verkeren en het verkeerde. Na drie jaar ben ik terug met artistieke fratsen, onder mijn tweede naam: Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die toen ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Het veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.

Impulsief kocht ik een tijd geleden een blok met zwart tekenpapier. Ik had geen idee wat ik ermee ging doen totdat… even impulsief het idee kwam om iets met Bijzondere Utrechters te doen. Voor De Nuk zou ik ‘live’ Bekende Utrechters gaan portretteren maar u begrijpt het. Dat ging niet door vanwege het…
Nu dus een serie met Bijzondere Utrechters want naast bekende, zijn er vele, minstens even bijzondere Utrechters. Virusproof getekend vanaf zelf bewerkte foto’s

5 reacties

Reageren
  1. Door de invoering van de scanapparaten bij de AH in de Twijnstraat zijn veel vaste medewerkers verdwenen. Een efficiency-maatregel met effecten op de werkgelegenheid en de sociale functie van een buurtwinkel. Alleen al om die reden zal ik altijd mijn boodschappen afrekenen bij de kassa.

  2. Een mooie tekening van Sri. Zo herkenbaar: lief, goedlachs, behulpzaam en belangstelling voor haar omgeving !!

  3. Altijd gezellig als Sri er is, als zij er is dan ga ik ook zeker naar de kassa, zij tovert een lach op ieders gezicht om haar heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *