Door het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Jos Stelling

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Filmen is een katholieke kunstuiting… aldus: Jos Stelling. Dat vind ik een merkwaardige maar toch interessante uitspraak. Ik ging er in ieder geval even voor zitten om dat te laten bezinken. “Filmen is liegen en het manipuleren van het bewustzijn van de kijker”… gaat hij verder. Daar kan ik me gedeeltelijk in vinden maar niet helemaal.

Zelf zie ik film als een voorgekauwd boek. Iets wat de fantasie minder prikkelt omdat je geen beeldwereld hoeft te maken in je eigen brein. Maar er zijn talloze films die me wel degelijk prikkelen… me laten voelen… maar me ook laten denken. De Illusionist, van Jos Stelling en Freek de Jonge, is zo’n film. Het liet me denken over wat ik nou eigenlijk voelde.

Een eigengereide man die zich inzet voor de cultuur en die deze ook bewaakt. Als de gemeente weer eens dreigt te dwalen, lees ik zijn bevindingen… naast berichten over zijn successen. Met enige regelmaat te lezen in deze cultuurvriendelijke krant en toen ik aan deze serie begon, vond ik al vrij snel dat hij op mijn ‘zwarte lijst’ moest. Bij dezen.

Hoe? Caran d’Ache aquarelpotloden op zwart papier… 14 x 20cm. C’est tout.

Hermanus, 14 december 2021

Utrecht. 

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *