Door het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Sharon Dijksma

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Sharon Dijksma. Ze stond al op mijn te doen-lijstje na haar aantreden als burgemeester van Utrecht maar ik wachtte even af… in ieder geval tot ze hier echt gevestigd was want met politici weet je het, remember Jan van Zanen, nooit.

Hoe zou ze het gaan doen? Ze begon wat stroefjes met een vette vlek maar die wist ze snel weg te poetsen. In 1994 was ze het jongste Kamerlid ooit, voor de PvdA, en nu, 27 jaar later, is ze het opperhoofd van Utrecht. Ik had aanvankelijk mijn twijfels want ik zag haar als een beroepspoliticus. Edoch… ze staat haar mannetje en doet het goed als burgermoeder van deze mooie stad. Een overeenkomst die ik met haar deel is dat ze een voorstander is van gratis openbaar vervoer. Wie weet in de toekomst want ze heeft nog vele jaren voor zich.  

Hoe? Caran d’Ache aquarelpotloden op zwart papier… 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een glas Weihenstephaner 0,0. C’est tout.

Hermanus, 8 augustus 2021.

Utrecht.

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

6 reacties

Reageren
  1. Weer een mooie tekening ( kop)
    Ze hoopt ook binnen kort zo slank te zijn 🙂 ze ziet er Vlgs mij wat ouder uit. Met veel ervaring. Free the o. v topwijf

  2. Geachte drs Nijntje,

    Dat is slechts eenmaal gebeurd maar dat was met voorkennis. Vooralsnog zijn er geen vermoedens dat ik vervloekte potloden gebruik… daar heb ik althans geen actieve herinnering aan.

    Groet,

    Hermanus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *