Column

Betoverd

Soms een avondje kijken naar ‘poetry slam’ in café De Bastaard is voor Fenna een must. Altijd als ze daar is, denkt ze weer aan een bijzondere avond van drie jaar geleden.

2 januari 2016. In café De Bastaard speel ik ‘De betoverde doolhof’ met de jongen die me net heeft gedumpt. Nou ja, gedumpt. We waren nog niet echt samen en hij stelde in feite lief voor om het hierbij te laten — zoiets kun je moeilijk weigeren. Dus hier zit ik, met mijn pion onderweg naar de zevenarmige kandelaar. De weg is vrij tot ‘P.’ mijn route blokkeert: waar ik rechtdoor had gewild, kan ik nu alleen nog rechtsaf. Triomfantelijk verovert hij zijn landkaart. Ik denk: ‘Hoe moet ik in godsnaam ooit verliefd worden op een ander?’

6 februari 2019. Verliefd geweest op een ander loop ik De Bastaard in, voorbij het tafeltje waar P. en ik toen zaten. Het is de eerste woensdag van de maand, dus achterin is de maandelijkse U-slam, georganiseerd door het Literatuurhuis. De grote winnaar van 2019 was nog maar nauwelijks bekend of de zoektocht naar die van 2020 begon alweer. Zeven jonge dichters treden op vanavond. Er vallen een paar af en uiteindelijk moeten de twee publieksfavorieten tegen elkaar ‘slammen’: elkaar kapotmaken met poëzie, zeg maar. De winnaar krijgt 100 euro en een plek in de jaarfinale.

3 januari 2016. Ik zit met opgezwollen ogen thuis op de bank en krijg twee berichtjes binnen.

P: Gisteravond was heel bijzonder. Ik ben zeegelukkig dat ik je heb leren kennen in 2015.

P: *zeer gelukkig bedoel ik (maar ook zeegelukkig, hoor)

Na een avondje De Bastaard zie je overal poëzie.

Eén keer in de zoveel tijd wil, nee moet ik naar de U-slam, zoals ik ook eens in de zoveel tijd een Moleskine-notitieboekje moet kopen: de verleiding is onweerstaanbaar. Behalve afschuwelijk slechte zinnen komen er ook erg mooie voorbij. Dat vindt stemadviseur van de avond, schrijver Marc van der Holst, ook: ‘Ik zou willen dat er vaker iets door mijn leven waait’, mijmert hij over een zin van Marijn Sterre Huijers (19). Zelfs de muzikant van de avond is poëtisch, die als volgt een liedje aankondigt: ‘This song is about being yourself when it’s not necessary.’

Marijn Sterre heeft gewonnen. Voor ik naar buiten loop om naar huis te gaan, zie ik op de spellenplank De betoverde doolhof liggen. Elke keer ligt hij er nog, de vermoeide doos met ergens daarbinnen de zevenarmige kandelaar. Ik krijg er een goed gevoel van. Ik durf zelfs te zeggen, en dat had ik drie jaar geleden niet gedacht, dat ik elke keer als ik in De Bastaard ben, me zeegelukkig voel.

 

Auteur Fenna Riethof
Auteur

Fenna Riethof

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *