Vergunning verlengd

Akwaglot blijft nog ruim een jaar langer in de singel drijven

 • Door Redactie
 • |
 • 6 oktober 2021
 • |
 • 13 reacties

Een verbindend moment

Het platform is een plek voor ontmoeting en dialoog. Een plek om samen te leren, te genieten van een voorstelling en vorm te geven aan de stad van morgen. Je kunt AKWAGLOT van juni t/m november 2021 bezoeken. Het drijvend platform is het landmark van het lustrum van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

Zo werd het vlot in de singel aangekondigd door Universiteit van Utrecht. Het bouwwerk leverde wisselende reacties op. Critici zagen de toegevoegde waarde niet maar gingen er vanuit dat Akwaglot na november weer zou verdwijnen uit de singel. Dat blijkt een misvatting te zijn. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, een van de partners in het project, heeft aan de gemeente vergunning gevraagd om het vlot nog langer in de singel te mogen gebruiken voor haar activiteiten. Deze vergunning is afgegeven waardoor Akwaglot nog tot 1 februari 2023 te zien zal zijn in Utrecht.

——————————————————————————————————————–

Projectomschrijving Ten behoeve van het 900 jarige bestaan van de stad Utrecht en aandacht voor het waterbeheer in de regio Utrecht door de HDSR wordt het gebruik van een drijvend platform AKWAGLOT in de Catharijnesingel voor bijeenkomsten en tentoonstellingen opnieuw aangevraagd. Het is de voortzetting van het gebruik van het platform dat gebruikt is door de universiteit voor haar lustrum. Er is eerder vergunning voor verleend. Opmerking De aangevraagde activiteit is eerder vergund onder HZ_WABO-20-39049 (aanvraagnummer 5585885). In overleg met de gemeente Utrecht en HDSR wordt het gebruik van het platform AKWAGLOT verlengd van 01-12-2021 tot 01-02-2023.

——————————————————————————————————————–

Het vlot heeft tot nu toe een ton gekost. Een bedrag dat is opgebracht door meerder partijen.

Professor Mirko Noordegraaf, als lid van het bestuursteam van de faculteit Recht economie, bestuur en organisatie van de Universiteit Utrecht nauw betrokken bij Akwaglot, zei eerder op De Nuk dit niet te zien als kostenpost maar als een investering.

Het punt van een bedrag noemen is dat mensen snel zeggen dat het veel geld is. Maar als je de ambities kent en weet dat het mede gerealiseerd wordt via partners, dan kijk je daar toch anders tegen aan. Je moet het natuurlijk wel in het juiste perspectief zien.

Akwaglot is een soort stimulator, je ziet het gewoon gebeuren. Het levert veel op voor de lange termijn: samenwerken, bewustzijn, nieuwe verbindingen. Daar zit voor ons de return of investment.” 

Dat er sinds de start van Akwaglot op 28 juni niet veel verbindende activiteiten hadden plaatsgevonden weet Noordegraaf aan corona en de vakantie. Toch zien voorbijgangers ook nu nog weinig gebeuren op het vlot.

Behalve op een mooie zomerse dag toen Utrechter Martijn Schroevers een nog niet eerder genoemde functie voor het vlot zag. Met zijn vrouw voer hij er naar toe om aldaar een feestelijke picknick te houden. Of daarmee de investering is gerechtvaardigd, valt moeilijk te zeggen. Maar het was zeker een verbindend moment.

Picknick: een nog niet eerder genoemde functie
Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

13 reacties

 • Jaap van de Klomp schreef:

  Ik ben sprakeloos. Nog 14 maanden extra het walgelijke vlot wat ook nog eens geen vlot is. Inplaats van te drijven of te zinken wat een echt vlot zou doen staat het op een staalconstructie. Een grotere mislukking in nauwelijks voorstelbaar. Het akwacomplot.

 • Stef Rietman schreef:

  Zinloos, geldverslindend project. En over een jaar is het helaas alleen nog maar zinlozer geworden.

 • Michael Schuurmans schreef:

  Lijkt me een mooie plek voor een vuurwerkshow op 31/12.

 • Loek Bloemen schreef:

  Return on investment? Laat me niet lachen.

 • F.Heemskerk schreef:

  Wanneer haal je zo´n investering er uit? Daar kan niemand een zinnig antwoord opgeven. Dus best een slimme manier om die ton te verantwoorden.

 • Gas schreef:

  Als je mensen wilt laten verbinden, moet je in dat ding een cursus EHBO geven.

 • Drs. C. Nijntje schreef:

  Gezien de reacties verbindt het ding klaarblijkelijk.

 • Laurens schreef:

  Een prima plek om een biertje te drinken, een jointje te roken, muziek te maken. Kom, laten we er iets leuks van maken.

 • Vera schreef:

  Dit abject is ons in het kader van verbinden opgedrongen. Ik heb er nog niet een positieve reactie op gehoord. En nu blijft het een jaar langer dan was afgesproken. Onbegrijpelijk.

 • Marko schreef:

  Tot in 2023 verpest dit ding de zichtlijnen langs de singel. Universiteit, UMC en HDSR doen hier niemand een plezier mee. Je kunt de mislukking ook toegeven en het ding zo snel mogelijk weghalen.

 • J. Koning schreef:

  Zoveel jaar bouwhekken, omleidingen en bouwverkeer………eindelijk was de singel weer rond. Een feest van bootjes, ondanks dat de opening door Corona bescheiden moest blijven. Maar in de eerste zomer werd het beeld van een continue singel al wreed verpest door een ‘kunstwerk’ dat zich niets aantrekt van de context waarin het geplaatst is, maar gelukkig het is maar tijdelijk tot eind dit jaar……dachten we. Geen enkele positieve reactie is gehoord, alleen maar onbegrip en teleurstelling over deze verstoring van het singelbeeld. Nu het bericht dat een verlenging wordt aangekondigd voor nog eens 14 maanden extra. Niets gedaan met de uitsluitend negatieve reacties op het object, maar we moeten het doen met holle woorden als ‘samenwerken, bewustzijn en verbinding’ van professor Noordergraaf. Als het kunstwerk iets niet gedaan heeft zijn het wel deze kwalificaties, maar op lange termijn is de hoop nog gevestigd op een ‘return of investment’. Zo moeten kletspraatjes een mislukking kennelijk maskeren. Nog 14 maanden ….ik kan het bijna niet geloven dat een vergunning hiervoor wordt afgegeven, maar ik vrees het ergste gezien de aanvragende instanties. Minachting voor de burger!

 • WMJ schreef:

  Niets is zo definitief als een tijdelijke vergunning mensen!!!
  Je ziet het nu ook weer, helaas.
  Let maar op als de gemeente met iets tijdelijks komt…….

 • Fox schreef:

  Waar het houtverslindende kunstwerk een doorn in het oog is in de nieuwe singel, vinden er minimale activiteiten plaats en ontsieren hekwerkjes en verbodsborden de toegang. Wat een gruwelijk kolos, die voor een enkeling geweldig schijnt te zijn.
  Een grote mislukte investering voor de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *