Vlot verbindt nog niet echt

Gemeente beschouwt Akwaglot niet als zwerfvuil en verwijst voor klachten naar Universiteit

 • Door Redactie
 • |
 • 27 oktober 2021
 • |
 • 12 reacties

Akwaglot, het bouwwerk in de singel, zou moeten verbinden. Dat lijkt in de praktijk nog niet echt het geval. De mededeling dat de houten constructie een jaar langer dan gepland in het Utrechts water blijft drijven, is bij veel mensen slecht gevallen. Op social media kan men overwegend negatieve reacties lezen. Kan het vlot niet ergens anders geplaatst worden, vragen Utrechters zich af. Want niet het vlot op zich maar de ligging is een doorn in het oog.

Robin van Essen richt zich in een brief aan de  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, een van de partners in het project die de gemeente heeft gevraagd de vergunnig nog een jaar te verlengen. Hij schrijft: “Ik verzoek HDSR dan ook om dit te zien als wat het is; een mislukt experiment, waar meer redenen zijn om het op te ruimen richting Uithof, conform plan, dan om het nog eens meer dan een jaar te laten liggen, en derhalve geen vergunning aan te vragen voor verlenging van dit “tijdelijke” object cq deze aanvraag in te trekken, en daarbij nadrukkelijk de overduidelijk uitgesproken mening van de Utrechts te betrekken (subjectief), en meer objectief, de uitgangspunten van het Rijksmonumentale Zocherpark. Daarnaast is de totale tijd dat dit “tijdelijke” object hier ligt, in het geheel niet meer proportioneel.”

“In het kader van de betrouwbare overheid zou nakomen van de belofte dat het tijdelijk is passender zijn”

“Mocht HDSR toch overwegen een vergunning aanvragen om dit object te laten liggen, dan lijkt het mij van belang dat zij zich dan eerst de vraag stelt, hoe zij dan wel de stad betrekt bij activiteiten om zo een herhaling van deze mislukking te voorkomen, en dan vervolgens de vraag, of grotere activiteiten, niet schadelijk zijn voor het aldaar net opnieuw ingerichte park, en of HDSR het passend vindt op deze plaats, gelet op Truus van Lier. Plaatsing bij Park Paardenveld zou logischer zijn, waar genoeg plaats is voor publiek, zonder dat het park wordt aangetast. In het kader van de betrouwbare overheid en de kloof van de burger, zou echter nakomen van de belofte dat het tijdelijk is, en daarna verhuisd naar de nieuwe Hortus, passender zijn.”

Lees hier zijn brief.

Inmiddels is op facebookgroep Je bent Utrechter Geweest een actie gestart om via https://utrecht.slimmelden.nl/#/home bezwaar te maken tegen de ligging van het vlot.

Jaap van de Klomp, kritisch beschouwer van Akwaglot, heeft via deze weg melding gemaakt van “zwerfafval dat zo spoedig mogelijk moet verdwijnen.”

De gemeente vindt zich zelf geen partij in het verhaal en verwijst in een reactie naar de Universiteit. “Opmerkelijk” zegt van De Klomp,” want het vlot mag dan onderdeel zijn van een feestje van de Universiteit het bevindt zich in de openbare ruimte. Daarnaast is het de gemeente die de vergunning verlengt.”

Geachte heer/mevrouw de Klomp Jaap,

Wij hebben onderstaande melding met zaaknummer 9409480 afgehandeld.

Uw melding betreft: 
Hoofdcategorie01 Afval en vervuiling openbare ruimte
Subcategorie02 Zwerfvuil
OmschrijvingToelichting melder: Het Akwaglot moet weg. Zo snel mogelijk.

Dank voor uw melding. Akwaglot is niet van de Gemeente Utrecht en we kunnen uw melding niet behandelen. Akwaglot is een podium van de Universiteit Utrecht om 385 jaar wetenschap te vieren. Activiteiten zijn te vinden op www.uu.nl

Hebt u vragen over dit bericht? Neem dan contact met ons op via 14030.
Om uw vraag snel te beantwoorden vragen wij uw zaaknummer bij de hand te houden.


Met vriendelijke groet,

Gemeente Utrecht

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

12 reacties

 • Peter Vroom schreef:

  Hier maakt de gemeente zich wel erg makkelijk vanaf. Zij gaan niet over dit object? Dat is een vrijbrief voor iedereen om maar van alles in de singel te plempen.

 • Rosalie schreef:

  Als je wilt verbinden houd je rekening met de opvattingen van anderen en ga je niet ijzeren Heinig door met dit vlot op deze plek. Het aangedragen alternatief bij het Paardenveld is prima.

 • Jaap van de Klomp schreef:

  De Gemeente zou veel mensen, Singel wandelaars bijv., een enorm plezier kunnen bezorgen als zij zich aan de oorspronkelijke verblijfsvergunning van het ‘Kwotvlot’ zou houden. In december vertrekt het. Misschien teveel gevraagd?? Het Hoogheemraadschap Rijnlanden wil graag nog 15 maanden met het ‘Flopvlot’ spelen en dat kunnen ze dan goed in een plas of een fortgracht of misschien zelfs al in de vijver of op het land van de Botanische tuin in de Uithof waar het nepvlot of wat er dan nog van over is met alle mooie ‘verbindende’ plannen heen zou gaan. Ten slotte dit: Zouden de goedwillende amateurs van de Universiteit, het UMC en nu ook nog het Hoogheemraadschap Rijnlanden het organiseren van verbindende evenementen niet beter kunnen overlaten aan professionals?

 • Gert Verbruggen schreef:

  We worden gewoon belazerd. Het vlot zou tot december in de singel liggen. Om volkomen onduidelijk redenen wordt deze periode verlengd. Zomaar.

 • Coen schreef:

  Vanwege succes geprolongeerd? Laat me niet lachen.

 • Henk schreef:

  Wat ik hier lees is de terreur van een groepje mensen die vinden dan hun visie alleen de juiste is en hun smaak moet bepalen wat goed is en niet. Hoe treurig moet je leven zijn als je je druk maakt over dit houten platform. Laatst daar een muziek optreden gehoord – heel mooi en klein. Past perfect. Dit Nuk platform lijkt me meer een persoonlijke uitlaatklep voor boze mensen. Net eens opgezocht wat mensen hier zelf maken, over amateurisme gesproken…

 • Frits schreef:

  @Henk. U heeft een mooi en klein muziekoptreden gehoord op dit houten platform? Wat moeten we hiermee? Ik hoor wel vaker een mooi en klein muziekoptreden. Daarvoor hoef ik niet een jaar lang tegen zo”n afzichtelijk object te kijken.

 • Daan Kampers schreef:

  Terreur? Gekke Henkie aan het woord.

 • Bafi schreef:

  Dit zweverige vlot gewoon weghalen, verbindend laat me niet lachten, echt zonde van die 100.000 euro.
  Ik heb het idee dat de personen die dit vlot en achterliggende gedachtes, niet sporen.
  Opdonderen met dat ding en besteed het geld aan wat nuttigers .
  Schaamteloos echt ..

 • Henk schreef:

  @Daan Kempers – u heeft inderdaad gelijk – iedereen die uw mening niet deelt is gek. U had mijn punt niet beter kunnen illustreren. Dank.
  @Frits: ik vind het wel mooi. Visies verschillen. Dat is het mooie van kunst. Ik vind die foto’s van Jaap v.d.K. hier bijvoorbeeld de grootste kitsch. Gewoon een beetje tolerantie. Zag laatst ook een klas uit geloof ik Overvecht of Kanaleneiland hier leren schaken. Bijzonder om in tijden van beperkingen een ruimte te hebben waar dit soort dingen worden georganiseerd.

 • Marko schreef:

  @Henk. Andere plek voor dit mislukte vlot. Gewoon een beetje gezond verstand. Als inwoners van Utrecht niet blij zijn met het verpesten van de net vernieuwde singel dan is het wat kort door de bocht om dit af te doen als intolerantie of als een kwestie van smaak. U mist dan de essentie helaas. Gezond verstand gebruiken en tegemoet komen aan bezwaren is best volwassen. Of is de gemeente bang dat haar ‘verbinding’ met met invloedrijke partijen als UU, UMC en HDSR beschadigt raakt?
  @ Jaap van de Klomp: Een volgend initiatief na het ‘slim melden’ is misschien een vlottenbouw-actie. We dumpen met z’n allen vlotten van resthout in de Singel als ludiek signaal naar de gemeente (na afloop ruimt iedereen alles weer op, als contrast met de Akwaglot). Op die vlotten kunnen we dan allerlei mooie en kleine dingetjes doen. We kunnen ook schoolkinderen een euro geven om er een spelletje op te gaan spelen. Dat verbindt enorm.

 • Viktor Fedora schreef:

  Vlot, vlot? Hoezo ‘vlot’? Het lijkt verankerd aan de bodem van de stadsbuitengracht, is dus al ‘verbonden’ en het begint al licht te kantelen… Het probleem lost zich uiteindelijk vanzelf op, maar dat duurt wel erg lang.
  Ik lees nog van niemand die het betreurt dat HGB 3 er zo beroerd vanaf komt door die overmaatse houten shelter die de zichtlijnen naar het bijzondere gebouw totaal in de weg zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *