Na een verblijf van exact 248 dagen in de Catherijnesingel voor TivoliVredenburg werd afgelopen nacht begonnen met de afbraak van de Skyscraper, beter bekend als de Walvis. Sommige voorbijgangers zagen er een dolfijn in, maar het kunstwerk van Jason Klimoski en Lesley Chang van studio KCA uit New York stelt toch echt een walvis voor die ruggelings de gracht uitspringt. Ondanks de regen bleven voorbijgangers kijken naar de onttakeling van het symbool voor de plastic soep in de oceaan. Jammer, jammer, jammer, verzuchtten de meesten. Ook het personeel van Het Gegeven Paard keek weemoedig naar buiten. ‘Je gaat je er toch aan hechten’, vond de barman.
Afgelopen nacht zijn de plastic onderdelen van de Skyscraper afgehaald. Vannacht wordt ook het skelet uit het water getakeld. Utrecht was de eerste stop op een lange reis. Morgen wordt de Skyscraper op transport naar Singapore gezet. Daar wordt het beeld een maand tentoongesteld, om vervolgens een tour van een jaar te maken langs alle grote steden in Azië en Australië, van Bangkok en Beijing tot aan Melbourne en Sydney.
Eigenlijk staat dit hele verhaal in het teken van de stadsmarketing. Zelfs het door de NUK gesteunde initiatief om plastic boodschappentassen uit Utrecht te verbannen kreeg maar weinig response van de Utrechtse politiek. De lokale partij Student en Starter en de Partij voor de Dieren steunden het idee als ik me wel herinner. De andere politiek partijen die allemaal op de receptie aanwezig waren en een traantje wegpinkten bij de gevoelige en geëngageerde gedichten over de vervuilende plastic soep wilden helemaal niks. Toen puntje bij paaltje kwam. En nu onder het genot van een drankje uit glas verdrietig doen omdat het symbool van de plastic soep wordt weggehaald, wat een hypocrieten.
In de afgelopen maanden is me opgevallen dat de politiek, zowel landelijk als gemeentelijk, totaal niet reageert op de afval van de ballonnen die gebruikt worden bij het gebruik van lachgas! Is dat niet gek?
Al jaren geleden begonnen -bijna extreem te noemen- duurzame politieke partijen in Nederland, over het verbieden van het oplaten van ballonnen door de kinderen op Koningsdag. Dat was maar één keer per jaar en nu wordt er elke dag wel lachgas in Nederland gebruikt en de rotzooi daarvan op straat achter gelaten!
Waar blijven nu toch de politieke reacties op dit punt?
Zijn deze ballonnen nu geen probleem? Kinderen zijn niet gek, ook zij gaan een keer naar die stembus! Ballonnen oplaten is verboden, maar ze dagelijks gebruiken met lachgas en daarna op straat weggooien is wel toegestaan?
En ja, ik denk ook dat het niet meer oplaten van de ballonnen beter is voor het milieu.