Afscheid

Impact van de Skyscraper is Domtoren-hoog:”“We moeten als samenleving af van onze plastic-verslaving” 

Hoogleraar Europees en nationaal waterrecht, Marleen van Rijswick (links), haalde samen met projectmanager Rebecca van Musscher (rechts), beiden van de Universiteit van Utrecht, de Skyscraper naar Utrecht. André Kuipers was gastspreker bij de afscheidsreceptie.

Nog een paar dagen, en dan vertrekt de ‘Skyscraper’ naar Singapore. Voor de immense Walvis van afvalplastic werd gisteren in TivoliVredenburg een heuse afscheidsreceptie gehouden. Loco-burgemeester Victor Everhardt sprak namens de stad een ode aan de Skyscraper uit: “De plastic walvis is een Utrechts fotomodel geworden. Bij Utrecht denk je aan Nijntje, de Domtoren en nu de Skyscraper. De impact van de plastic walvis is domtoren-hoog.”

De grote zaal in TivoliVredenburg is goed gevuld. De plastic Walvis, het immense beeld van 5 ton plastic dat aandacht vraagt voor het probleem van de plastic soep in de Oceaan, is in negen maanden tijd geliefd geworden. In januari werd het kunstwerk van Jason Klimoski en Lesley Chang van studio KCA uit New York in de Catherijnesingel opgebouwd. Voor de meeste mensen is het inmiddels een vertrouwd beeld worden. Ze vinden het oprecht jammer dat het kunstwerk de stad verlaat. “Ik fiets er elke dag langs met mijn dochter. Zij gaat de walvis echt missen”, meldt een bezoekster. “Vanwege de Walvis hebben ze op haar school een project over plastic afval georganiseerd.”  

Natuurlijk is het jammer dat de Walvis weggaat”, zegt initiatiefneemster Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit van Utrecht“Het is een mooi kunstwerk dat je aan het denken zet. Maar het is ook goed dat de Walvis verder reist en de boodschap in andere delen van de wereld verspreidt.”  

Dagelijks fietsen 28.000 mensen langs de Skyscrape

Wie ‘plastic walvis op Google intikt, krijgt vanzelf de suggestie Utrecht voorgeschoteld. Een resultaat: meer dan half miljoen vermeldingen. Janneke Plantenga, decaan van de Faculteit, Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht, somt in haar toespraak de effecten op van de aanwezigheid van de plastic walvis op internet en Social Media. Exacte cijfers zijn niet te geven, maar dat de Walvis gezien is, mag duidelijk zijn. Op basis van het aantal bezoekers aan de stad vermoedt ze dat er zo’n 700.000 foto’s van het beeld zijn gemaakt. Op Twitter hebben staatssecretaris Stientje van Veldhoven en cabaretier Claudia de Breij de bekendheid van de ‘Skyscraper’ ernstig verhoogd. En dan zijn er nog die 28.000 fietsers die dagelijks over het Vredenburg de stad in en uitrijden. 

Planeet B

Loco-burgemeester Victor Everhardt is uitgesproken lyrisch over de plastic walvis. “We gaan de leegte voelen als de Skyscraper de stad heeft verlaten.” Maar het belangrijkste is dat de boodschap is aangekomen. “De logeerpartij van de Skyscraper is onvergetelijk. Het heeft ons aan het denken gezet. We moeten als samenleving af van onze plastic-verslaving. Die 5 ton van de Walvis is een fractie van de 150 miljoen ton in de oceanen. Nu is de tijd om handen en voeten aan de boodschap van de Skyscraper te geven. We moeten als stad, als regio, als land toegroeien naar een circulaire economie, waarbij we al dat plastic gaan hergebruiken. Die boodschap is dankzij de Skyscraper de afgelopen negen maanden overal in onze stad besproken, aan de eettafel, op kantoor, in de kantine, op de werkvloer, in de winkels. Het is goed dat die discussie nu ook elders in de wereld wordt gevoerd.” En hij besluit met een persoonlijke noot: “Skyscraper, dank dat je hier was. Ik wens je een goede reis.” 

Gastspreker en voor de meeste aanwezigen ook de hoofdattractie van de middag is astronaut André Kuiper, de enige Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Kuiper bracht in totaal 204 dagen door in de ruimte. Als geen ander weet hij de noodzaak over te brengen om zuinig op de aarde te zijn. Vanuit het ruimtestation ISS dat in anderhalf uur om de aarde draait, zag hij de roekeloosheid waarmee de mensheid omgaat met de aarde. De plastic soep is vanaf het ruimtestation niet te zien, maar wel de ontbossing, luchtvervuiling, overbevissing en roofbouw die we als mensheid op de aarde plegen. “En er is geen planeet B.”  

Dichteres en universitair docent Hanneke van Eijken

Stadsdichter Ingmar Heytze en dichteres en universitair docent Hanneke van Eijken besluiten de middag met ieder een persoonlijk gedicht voor de Skyscraper.  

De Skyscraper wordt in de nacht van 22 op 23 afgebroken en op transport naar Singapore gezet. 

 

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *