Impact Café: Duurzaamheid

Duurzaam denken is goed, maar hoe bereik je duurzaam dóen?

Geen vlees eten, korter douchen, minder vliegen, bewuster shoppen… Wijze woorden, maar hoe krijg je mensen zover? Bij het Impact Café in The Social Impact Factory wordt er op woensdag 3 april vanaf 20:00 uur over gesproken en gedebatteerd. 

Door activisten, sociale ondernemingen en de overheid wordt hard gewerkt om mensen bewust te maken van duurzaam gedrag. Middels campagnes, het neerzetten van een hip imago, en andere strategieën om gedrag te beïnvloeden, waar de meeste mensen geen idee van hebben. ‘Nudging’ heet dat, in goed Nederlands: een duwtje in de goede richting.

Welke strategieën zijn dat, en kunnen die niet net zo goed worden ingezet door grote bedrijven die duurzaamheid helemaal niet zo hoog in het vaandel hebben staan? Kunnen psychologische trucs mensen tot duurzame keuzes bewegen? Of remmen deze marketingstrategieën de beweging richting meer duurzaamheid juist af, omdat het te verleidelijk is toch die kiloknaller, die leuke citytrip of dat kekke outfitje te scoren? Kortom: handelen we wel naar de kennis die we hebben? En welke implicaties heeft dat voor duurzaamheid?

Hoe wordt jouw gedrag bepaald?
In de schaduw van het kunstwerk Skyscraper, de plastic walvis die van januari tot juni 2019 in de Singel voor TivoliVredenburg ligt, organiseren studenten van de Universiteit Utrecht in het Impact Café debatten over de plastic soep in de Oceaan, het klimaat en wat wij daar in Utrecht concreet aan doen en kunnen doen.

Tijdens deze derde editie van Impact Café krijgen drie sprekers het woord, onder leiding van moderator Merlin Majoor.
Thomas Dirkmaat is econoom en werkzaam bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarnaast is hij voorzitter van het Behavioural Insights Network NL, waarbij kennis en ervaring op het gebied van gedragsinzichten binnen de overheid worden uitgewisseld.
Addie Weenk is werkzaam als adviseur Afval en Circulair bij Rijkswaterstaat. Hij werkt daarbij als programmacoördinator voor kenniscentrum Gemeente Schoon.
Julia Blasch is onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in gedragswetenschap in combinatie met milieu en economie. Zij heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van consumenten ten opzichte van hun energieverbruik.

Vragen uit de zaal zijn van harte welkom. Ontdek in hoeverre jij jouw eigen gedrag bepaalt, en natuurlijk hoe jij anderen kunt beïnvloeden!

Het debat vindt plaats in The Social Impact Factory, Vredenburg 40, tegenover Tivoli Vredenburg. Aanmelden kan via Eventbrite. Toegang is gratis. De link naar de Facebookpagina van het evenement is hier te vinden. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *