Onze columnisten

Wat heb je gegeten?

Madeleine van der Burg (1992) is fondsenwerver bij de Maag Lever Darm Stichting, coördinator bij de VoorleesExpress en stadsambassadeur bij Thirty030. Verder gaat haar complete budget op aan concerten, verre reizen en de eeuwige zoektocht naar de beste cheesecake van Utrecht. 

Coronakilo’s worden ze genoemd. Men zit met zakken chips en bakken ijs op de bank. Met alle zorgen om thuiswerken, kinderen verzorgen enzovoorts is koken voor de meesten even wat gezakt in het prioriteitenlijstje. Ik ben de andere kant op geslagen. Het lijkt wel of ik niks anders meer heb dan huisgemaakt eten.

In het begin wilde ik vooral iets dóen. Altijd thuis betekende opeens van alles mis. Het begon met de keuken. Nieuwe planken, kastjes, aanrecht, alles met de hand gemaakt. Daarna het stukje grond voor mijn studio. Wirwar van planten eruit, moestuin erin. Ik? Een moestuin?! Ja, blijkbaar.

Toen kwam het leren thuiswerken. Een goede pauze is belangrijk: je kan niet alleen maar dagelijks van je bed naar je bureau (in mijn geval de eettafel) heen en weer lopen. Inmiddels eet ik dagelijks betere maaltijden dan een bezorgfiets je ooit kan brengen.

Toch concentratieproblemen. Urenlang gefocust luisteren bij digitale vergaderingen: het is niks voor mij. Ik kom de webinars en digitale updates eigenlijk alleen door als ik tijdens het luisteren groenten snijd en in pannen roer. Met als gevolg een vriezer die uitpuilt van alle smaken soepen en curries.

Bezoek! Van anderhalve meter afstand roep ik ‘wil je wat eten?’ In gesprekken met mijn vriendin vraag ik tegenwoordig in plaats van ‘hoe gaat het?’ steevast ‘wat heb je vandaag gegeten?’. Drie dagen op rij telefoon van mijn neef, drie dagen op rij de vraag wat ik aan het doen ben. Het antwoord: eten.

Weekend! Bij vrienden in de achtertuin. Van een afstand dwing ik ze mijn knoflooktaart met eigen moestuinkruiden te eten. Ik praat over niks anders meer dan de snelle groei van mijn eerstgeboren pompoenplant. Ik pureer zelf mijn tomaten tot saus, kneed mijn eigen pizzadeeg en groei mijn eigen pizza toppings. Ik heb deeg over en serveer de restjes als naanbrood met zelfgemaakte muhammara en mojito met zelfgekweekte munt. Als ik wist hoe ik zelf wijn kon maken was ik waarschijnlijk al begonnen met het graven van een wijnkelder.

Hoe moet dit na 1 juni? De restaurants en cafés gaan weer open en ik ben er zeker bij. Maar wie gaat er dan drie keer per dag de voortgang van mijn moestuin plantjes bekijken? Wanneer ga ik een deuk slaan in de vriezer vol huisgemaakte gerechten? Wanneer ga ik mijn 12e kookboek uit de verpakking halen? Aan de andere kant: ook wel weer lekker. Uit eten.

 

Auteur Thirty030
Auteur

Thirty030

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *