Uithoflijn

Waar zijn miljoenen voor de Uithoflijn gebleven?

 • Door Redactie
 • |
 • 26 januari 2019
 • |
 • 2 reacties

Lot van Hooijdonk lag onder vuur door het Uithoflijndebacle - Foto: Jan Oosterhuis

Het houdt maar niet op met het gedoe rondom de Uithoflijn. AD Utrecht meldt datde provincie en gemeente Utrecht miljoenen hebben betaald aan bouwbedrijf BAM, zonder dat duidelijk is waarvoor precies. Het AD baseert deze informatie op verschillende bronnen en vertrouwelijke stukken. 

Er zou voor zo’n 10 miljoen euro aan gemeenschapsgeld aan BAM betaald zijn zonder dat daar een prestatie tegenover staat. Materiaal en arbeid zouden voor 200 procent zijn opgevoerd, en er zouden loonkosten in rekening zijn gebracht voor mensen die niets deden.BAM zou ontkennen dat er onterechte of onrechtmatige betalingen hebben plaatsgevonden. De provinciale huisaccountant EY doet diepgravend onderzoek.

Voor de SP zijn de zaken die nu boven water zijn gekomen reden om een spoeddebat aan te vragen. SP-fractievoorzitter Tim Schipper: ‘Het is al absurd dat de Uithoflijn maar liefst 100 miljoen euro extra gemeenschapsgeld kost. Nu blijkt ook nog eens dat GL-wethouder Van Hooijdonk totaal geen zicht heeft op waar het geld precies naartoe is gegaan. De SP wil zo snel mogelijk een spoeddebat met Van Hooijdonk. Als zij niet precies uit kan leggen wat haar ambtenaren hebben gedaan dan overweegt de SP een motie van wantrouwen.’

De problemen die het AD beschrijft zijn de reden dat de Provincie nog altijd geen goedgekeurde jaarrekening over 2017 kan overleggen. ‘De Provincie Utrecht krijgt nu geen geld meer van de minister. Het VVD/GL-provinciebestuur probeert het hele Uithofdebacle onder het tapijt te vegen omdat er verkiezingen aankomen. Ook daar zal de SP een spoeddebat eisen, maar het gaat hier om een gedeeld project, waar de gemeente aan meebetaalt en medeverantwoordelijk voor is. Als je zo makkelijk met gemeenschapsgeld omgaat, dan heb je wat uit te leggen. En als ze dat niet uit kan leggen dan moet zij rekenen op een motie van wantrouwen’, aldus Schipper.

Lees hier het artikel van het AD/UN.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Gert schreef:

  De coalitiepartijen hadden maar een opdracht en dat was deze wethouder op het pluche houden, verkondigde Bernard Tomlow op deze site. Een juiste analyse. Maar wat nu? Steun aan van Hooijdonk is natuurlijk niet meer vol te houden. Of toch? Hoewel ondenkbaar sluit ik niets uit.

 • Jolanda schreef:

  Dit is pure diefstal. Waarom worden er geen mensen gearresteerd in zo’n situatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *