Verkiezingen

Waar kunnen Utrechters eigenlijk op stemmen 20 maart?

  • Door Redactie
  • |
  • 19 februari 2019
  • |
  • 1 reactie

 

Op 20 maart mogen we weer naar de stembus. Voor de Provinciale Verkiezingen, maar ook voor de Waterschapsverkiezingen. Ook die zijn niet onbelangrijk, maar we weten er met z’n allen niet zo veel vanaf. “Dat komt omdat op het gebied van waterbeheer, er zoveel goed is geregeld”, zegt Marleen van Rijswick, hoogleraar waterrecht aan de Universiteit Utrecht, tegen Trouw

De Provinciale Staten is de gekozen volksvertegenwoordiging van een provincie. Ze stellen onder andere het beleid van de provincie vast, en de leden van de Provinciale Staten kiezen ook eens in de vier jaar de leden van de Eerste Kamer. De in totaal 570 leden van de Provinciale Staten worden iedere vier jaar gekozen. De verdeling is op basis van evenredige vertegenwoordiging. Utrecht heeft meer inwoners dan Drenthe, dus onze provincie mag meer leden aandragen voor de Provinciale Staten. Aan de verkiezingen kunnen provinciale én landelijke partijen meedoen.

Ben je van plan om te gaan stemmen? Kieskompas heeft in samenwerking met RTV Utrecht, Kiesjouwutrecht.nl en de provincie Utrecht een kieskompas gemaakt. Deze kun je hier vinden.

 

De Waterschapsverkiezingen

Heb je wel eens opgezocht hoe ver Utrecht onder water komt te staan als de dijken doorbreken (dat kan hier)? Utrecht zou een meter onder water staan, en volgens Overstroomik.nl hebben we 10% kans om dit in ons leven mee te maken: “Dat kan ook morgen zijn”. Dan besef je hoe belangrijk het is dat het water in Nederland onder controle wordt gehouden. De waterschappen zijn hier voor verantwoordelijk. Ze houden zich bezig met bijvoorbeeld het water op peil houden, het land beschermen tegen hoog water, en ze maken ons afvalwater schoon.

Nederland is het enige land ter wereld waar wordt gestemd voor de waterschappen. Sinds 2015 kan dat op dezelfde dag als de Provinciale Statenverkiezingen. Het algemeen bestuur van een waterschap is volgens Kiesraad.nl vergelijkbaar met een gemeenteraad: “Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert. Het algemeen bestuur bestaat uit 18 tot 30 leden.”

Bij de waterschapsverkiezingen kies je wie gaat beslissen over het waterbeheer in je regio, dus over water in de stad, recreatie, landbouw, natuur en duurzaamheid. Sommige partijen zullen bijvoorbeeld boeren voorrang geven, sommige de natuur. Het waterschap heft ook belastingen, en het algemeen bestuur van het waterschap bepaalt waar het belastinggeld van inwoners en bedrijven aan besteed wordt op het gebied van water.

Meer informatie over de waterschapsverkiezingen vind je hier.

 

De stad Utrecht valt onder het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De deelnemende partijen zijn: Water Natuurlijk, VVD, CDA, PvdA, Partij voor de Dieren, Waterschap@inwonersbelangen, ChristenUnie, AWP niet politiek wel deskundig, SGP, 50PLUS.

Voor de Waterschapsverkiezingen is ook een stemwijzer beschikbaar, die is hier te vinden.

 

 

Kaart met Waterschapsgrenzen – Bron: Kiesraad.nl

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • dries schreef:

    Tja, de politiek kan er wel interessant over doen maar de burger vindt het allemaal best. Niet zo gek, als dramatisch geblunder (uithoflijn) onbestraft blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *