Nieuwjaarstoespraak

Van Zanen spreekt als burgervader; hij is positief en optimistisch

  • Door Redactie
  • |
  • 3 januari 2019
  • |
  • 1 reactie

Burgemeester Van Zanen houdt zijn nieuwjaarstoespraak in de Jaarbeurs - Foto: Twitter gemeente Utrecht

Op 2 januari hield de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak in de Jaarbeurs. Hij toont zich als een echte burgervader als hij vertelt over zijn bezoek aan de 350.000e inwoner van onze stad – ‘een ultiem Utregs jochie’ – en over zijn bezoek aan de 102-jarige Koosje Heijkoop uit de Roerstraat in Rivierenwijk. 

Van Zanen noemt ook de stedelijke veranderingen: “We openden het vernieuwde Stationsplein, het nieuwe Jaarbeursplein, winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum en een bedrijfsverzamelgebouw voor startups aan de Europalaan.” Ook niet te missen was de verkiezing van een nieuwe gemeenteraad. “Een nieuwe coalitie ging aan de slag onder het motto ‘Ruimte voor iedereen’. Zeven wethouders (vier nieuwe) werken verder in, met en voor de stad. We vierden samen met koningin Máxima de 20e verjaardag van Leidsche Rijn, de Koning opende de Caravaggiotentoonstelling en de Vuelta komt. We zagen de Dom in steigers gehuld worden en FC Utrecht de winterstop ingaan als de nummer vier van de competitie.”

Maar het leven bestaat niet alleen uit voorspoed en vreugde. De burgemeester noemt Utrechters die de stad afgelopen jaar verloren heeft, zoals ‘onder andere sportwetenschapper en vrijwilliger pur sang Paul Verweel, worstmaker Richard Vocking en voormalig wethouder Toon Gispen’. Ook blikt hij terug op de heldendaad van agent Zefanja: hij ging een brandend pand aan de Marshalllaan binnen, in gevaar voor eigen leven. Zijn enige optie was een raam inslaan en aan het kozijn te gaan hangen. “Hoe triest en dramatisch dit voorval ook is, het was wel zeer bemoedigend om te weten hoe betrokken buurtbewoners waren. Door agent Zefanja te helpen en in veiligheid te brengen zodra hij was gevallen. En later ook door de manier waarop de omgekomen vrouw is herdacht in en bij de moskee in Kanaleneiland. Zoveel mensen wilden hun steun betuigen dat ze niet eens in de moskee pasten. Het beeld van de biddende mannen op straat staat me nog helder voor ogen. Dat beeld van verbondenheid. Daar word je toch stil van.”

“Mocht het nog niet duidelijk zijn: hier staat een burgemeester voor u, die zich verheugt in de manier waarop we samen dingen voor elkaar boksen om zoveel mogelijk Utrechters gelukkig te maken en te houden. Door geluk en welvaart te delen. Die de verbondenheid koestert die we voelen met elkaar. Een verbondenheid die we ook als het regent omzetten in daden, heldendaden zelfs. Blij is met de Utrechtse veerkracht en ons vermogen kwetsbaarheid om te zetten in kracht. En een burgemeester die verguld is met ons vermogen ons te blijven verwonderen, te blijven spelen en excelleren. Ik gun u allen datzelfde gevoel. Datzelfde plezier. Ik kijk er naar uit in deze prachtige stad, regio en provincie, met u en vele anderen – de universiteit, de hogescholen, het bedrijfsleven, instellingen en talloze verenigingen – te blijven samenwerken.”

 

Lees hier de hele nieuwjaarstoespraak van Jan van Zanen. 

 

De gemeente Utrecht maakte een terugblik van het jaar in de stad:

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • @UtrechtseSjoerd schreef:

    Leuke video ook. Met om 4:31 een gastoptreden van @UtrechtseSjoerd (die gozer in piratenpaars).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *