Het woord is aan het commissariaat voor de media

Utrechtse raad stemt in met samenwerking RTV Utrecht en DUIC

Vorige week donderdag ging de Utrechtse gemeenteraad akkoord met de aanvraag voor de concessie lokale omroep door Stichting OUS. Als deze aanvraag wordt goedgekeurd door het Commissariaat voor de Media zal de lokale nieuwsvoorziening worden verzorgd door FUN X, RTV Utrecht, U in de Wijk en DUIC. U in de Wijk maakte na afloop van het debat onderstaande reportage. Waarin D66 enthousiast is over een plan dat nog niet bekend is, wethouder Oosters spreekt over vliegwielwerking en de talenthub van DUIC die met twee redacteuren aan talentontwikkeling gaat doen. Minder positief is Utrecht Solidair die van mening is dat er een verkeerde partner in het verhaal meedoet.

Lees hier hoe DUIC als verklaard tegenstander van RTV Utrecht toch koos voor een samenwerking.

Redactie

7 reacties

Reageren
 1. Vreemd, ik meen dat in het statuut van het Commissariaat voor de Media in steen is gehouwen dat er altijd maar aan één (1) partij een machtiging kan worden gegund. Sterker nog: wordt gegund. Jaren geleden liep ik daar tegenaan toen RTV Utrecht nogal rumoerig en onprettig in het nieuws was, maar een korte check nu, leert dat aan die regel nog niets is veranderd. Iedereen kan het op internet opzoeken. Glashelder vastgelegd, ongerept, onversneden.
  Op basis van de sinds recent voorliggende ophef – namelijk over dat de gemeente(raad) met nog halfbakken plannen (nota bene, naar eigen zeggen!) erdoor wil jassen dat de zendmachtiging wordt gegund aan een hele club diverse partijen waaronder een niet mis te verstane commerciële (die dus alle gaan meeëten uit de ruif van gemeenschapsgeld – hetgeen is verboden!).
  Hoe valt in vredesnaam nog uit te leggen dat dit wel heel erg lijkt op een gezamenlijk – door gemeente en (commerciële) partijen – gereden scheve schaats.
  Goed opletten ook op het gebruik van het door wethouder Oosters gelanceerde woord “vliegwielwerking”… Letterlijk betekent dit dat als dat wiel eenmaal draait, het lastig tot stilstand is te dwingen. Met andere woorden: het gerommel, gescharrel en gesjoemel gaat onstuitbaar door en slijt ongemerkt in als “bon ton”. Fijn bestuur.

 2. Ventje van Vliet (met dank aan Jan Blokker) maakt het wel heel bont. Een en al enthousiasme terwijl hij geen idee heeft waar hij het over heeft.

 3. Zo, die machtspositie is ingevuld. Grootschalig protest tegen de plannen van GroenLinks zijn de komende 20 jaar onmogelijk. Gelukkig gaat het Rijk de bevoegdheden van gemeentes om een eigen invulling te geven aan ruimtelijke ordening, sterk inperken.

 4. Misschien was het een idee om eens een onderzoek te doen naar bereik en kwaliteit van RTV Utrecht. Als vanzelfsprekend gaat deze mediaorganisatie de komende vijf jaar Utrecht weer van nieuws voorzien. Ik en velen die ik ken kijken nooit naar deze zender. Dat gaat met een samenwerking met DUIC niet anders worden.

 5. Laat deze wethouder zich maar bezighouden met de nachtcultuur. Van de media heeft ze geen kaas gegeten. Ze kakelt maar wat.

 6. Het meest opvallende aan dit initiatief is dat de niet gezagsgetrouwe internetkranten; Utrecht O30 en de Nuk bewust buitengesloten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *