Onthulling plaquette Alliance Française d’Utrecht

Utrechts weekje voor Franse ambassadeur François Alabrune: Madeleine en de Alliance Française d’Utrecht

Wethouder Oosters en de ambassadeur onthullen de plaquette (foto: Ton van den Berg)

Het was een Utrechts weekje voor de Franse Ambassadeur in Nederland, Z.Exc. François Alabrune. Op maandagavond had hij Rik de Jonge de chef van Bar-Bistro Madeleine, de juryprijs van Leven in Frankrijk voor Het Fijnste Franse Restaurant 2023, mogen uitreiken. En op vrijdagmiddag, onthulde hij samen met wethouder Eva Oosters de plaquette op Pieterskerkhof 5, waar het eerste kantoor van de Alliance Française d’Utrecht sinds januari is gevestigd.

Ineke Herweijer, de nieuwe Présidente van de Alliance en de eveneens recent aangetreden directrice Sophie Longlade, hopen dat de permanente aanwezigheid van Sophie en Charlotte Roger, verantwoordelijk voor de coördinatie van de cursussen die de Alliance aanbiedt, zal bijdragen aan de communicatie en samenwerking tussen de diverse afdelingen van de vereniging. Na de onthulling van de plaquette op de buitenmuur van het gebouw, volgden de korte toespraken. Eva Oosters had de hulp ingeroepen voor een Frans welkomstwoordje van haar vriend die op de Nederlandse Ambassade in Parijs werkt. Zij memoreerde nog even 2015, het jaar van Le Grand Départ van de Tour de France in Utrecht. Dit evenement, bracht één miljoen bezoekers naar onze stad en veel Fransen keren nu terug als toerist.

Oosters noemde ook de samenwerking met Nice op het gebied van vernieuwende maatregelen om doelen te halen met betrekking tot duurzame energie en vervoer. Het aantal Franstalige studenten dat jaarlijks in Utrecht komt studeren en waar de Alliance Française zo belangrijk voor is. Niet alleen voor de taal is de Alliance belangrijk maar ook vanwege de tal van andere activiteiten die de vereniging voor haar leden organiseert. François Alabrune, noemde de plaats waar het kantoor nu is gevestigd en de geschiedenis van de Franse taal die hier samen komen in het eeuwen oude gebouw van de Eglise Wallone.  Deze kerk ,waar de diensten op zondag nog altijd in het Frans zijn, houdt de vlam van de Franse cultuur, de taal, de waarden en het geloof, brandend. Na de toespraakjes volgde een lunch, die de predikant van de Waalse kerk Ds. Michel Badry “chique et simple”, noemde. “Zoals jullie Nederlanders zijn”, zegt hij genietend.

groepsfoto op de trap van Alliance Française d’Utrecht (foto: Ton van den Berg)
Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *