Mevrouw Piël (101) werd het gezicht van de protesten tegen de gedwongen verhuizing van ouderen in verzorgingstehuis Tuindorp Oost (onderdeel van Careyn). Op een indrukwekkende manier liet zij in een uitzending van het onderzoeksjournalistieke programma Zembla zien hoe er met de ouderen werd gesold.
Onverzettelijk was zij in haar strijd tegen de bestuurders die tegen beter weten in vol bleven houden dat de verhuizing geheel volgens de regels was verlopen. Vanavond is mevrouw Piël weer te zien in een uitzending van Zembla. Deze gaat over de plotselinge sluiting van woonvoorziening Nij Ylostins in het Friese IJlst. Het centrum werd in 1970 gebouwd voor de ouderen van het stadje. Daar ga je wonen als het thuis niet meer gaat. Het is geen verzorgingstehuis, want de ouderen wonen er zelfstandig. Bekend was dat het pand over een aantal jaren gesloopt zou worden. Maar in maart kregen de bewoners te horen dat het pand twee jaar eerder dan gepland tegen de vlakte gaat. Er breekt paniek uit onder de bewoners want het is onzeker dat de nieuwbouw op dezelfde plek komt. Zij dreigen het stadje waar ze hun leven hebben gewoond te moeten verlaten. Weer dreigen oude bomen te worden verplaatst.
Joke Schilling uit IJlst organiseert het verzet tegen de plannen. Zo komt er een menselijke kring om het pand met honderden stadsgenoten. Bij haar acties liet ze zich inspireren door de Utrechtse Piël.
“Ik zag Maria Piël op tv.: Zij was zo strijdbaar. 100 jaar oud! En dan zo strijdbaar. Ik was hier zo boos over, zo verschrikkelijk boos, wat je oude mensen aandoet die die eigenlijk niets meer te vertellen hebben.”
Joke Schilling stuurde haar een brief met daarin de volgende passage:
“Beste mevr Piël, U kent me niet, maar sinds u op tv verscheen, maakte u diepe indruk. Uw ogen spoten vuur en dat vuur gaf u zo aan mij door.Het vuur brand in ijlst. En we houden het brandende. Dankzij aanstichtster Maria Piël. Ik dank u daarvoor en maak een diepe diepe buiging.”
In de uitzending van vanavond zien we mevrouw Piël enthousiast reageren.“Leuk! Dat je daardoor toch iets doorgegeven hebt waardoor anderen er hopelijk profijt van zullen krijgen. En vooral dat het een terugslag zal hebben op de bestuurders, die echt maar eens diep in hun hart moeten kijken of ze in het belang van de bewoners handelen.”
Met mevrouw Piël gaat het sinds de uitzending van Zembla over Tuindorp Oost niet goed. Haar gezondheid is een stuk achteruit gegaan. Ze zegt vanavond: “die stress van de verhuizing, de manier waarop het gaat, over onze hoofden heen en noem maar op, nee kom nou! Als ze diep in hun hart kijken, dan weten ze dat ze fout bezig zijn geweest, maar ook nog fout bezig zijn.”
Careyn geeft fouten tijdens verhuizing toe
In opdracht van Careyn onderzocht onderzoek en adviesbureau De Praktijk de gang van zaken tijdens de verhuizing. De conclusie was dat Careyn is ernstig tekortgeschoten bij de verhuizing van de hoogbejaarde bewoners van Tuindorp Oost in Utrecht. De communicatie richting de ouderen was onvoldoende, de informatievoorziening niet volledig en ook werd persoonlijke betrokkenheid en begeleiding gemist door de bewoners. Dat zijn de kritische bevindingen van een evaluatie van de verhuizing.
Careyn onderschrijft de bevindingen in het rapport en zegt alle adviezen over te nemen. Richting de bewoners maakt de zorgorganisatie excuses: “De Raad van Bestuur betreurt het ten zeerste dat onze oudere, kwetsbare bewoners zich overvallen en niet serieus genomen hebben gevoeld. En evenzeer dat Careyn-collega’s op de locatie Tuindorp Oost langere tijd ongewenst in een situatie met spanning, onzekerheid en negatieve media-aandacht hebben moeten werken. De Raad van Bestuur rekent dat zichzelf aan. Cliënten en Careyn-collega’s hebben recht op een prettige en veilige omgeving om te wonen en te werken. Het is de hoogste prioriteit van (de Raad van Bestuur van) Careyn daarvoor te zorgen. Alle aandacht gaat dan ook uit naar het scheppen van voorwaarden om die veiligheid en geborgenheid te waarborgen.”
Nog steeds geen gesprek met jongeren
Ondanks deze excuses is Careyn nog steeds niet ingegaan op het verzoek van de groep “Tegen de onverschilligheid” om met hem in gesprek te gaan. Deze groep bestaat uit de jongeren die een periode met de ouderen in Tuindorp Oost hebben gewoond. Zij stelden de misstanden bij Careyn aan de kaak. Het leidde tot veel media-aandacht en vragen in de politiek. Wethouder van Ooijen drong er in juli op aan dat Careyn open zou staan voor overleg met “Tegen de onverschiligheid”. Op vragen van de gemeenteraad verklaarde hij:
“Wij vragen Careyn open te staan voor overleg met de jongeren die in het complex aan de Winklerlaan gewoond hebben en hun ervaring te gebruiken om de ouderenzorg te versterken. Wij moedigen Careyn aan samen te werken met alle partijen die bij willen dragen aan een prettige woonomgeving voor de voormalige en toekomstige bewoners van de Winklerlaan.”
Maanden later heeft Careyn nog steeds niets van zich laten horen.
De uitzending van Zembla is vanavond te zien om 21.10 uur op NPO 2.
Eerst de boel totaal verzieken en naar niemand luisteren. Daarna je excuses aanbieden. Het blijft tuig.
De absolute onwaarachtigheid van deze excuses blijkt uit de onwil om met die jongeren te praten. Het is de arrogantie ten top. Misschien dat de wethouder er eens een telefoontje aan moet wagen.