"Dat hoort niet zo in een democratie"

Kamervragen na Zembla-uitzending over wegverbreding A27

Kamerleden van GroenLinks, SP en PvdD willen weten waarom minister Cora van Nieuwenhuizen niet meteen openheid heeft gegeven, voorafgaand aan het tracébesluit om de A27/A12 Ring Utrecht te verbreden. In de uitzending van Zembla bleek dat de Commissie voor de milieueffectrapportage geen actuele verkeersprognoses en stikstofberekeningen kreeg. Daarom zijn die niet meegenomen in het advies van de commissie over de wegverbreding. 

Pas nadat de commissie een oordeel uitbracht, zijn de berekeningen en prognoses opgenomen in het tracébesluit.

De gang van zaken heeft omwonenden die de zaak aanvechten bij de Raad van State op een achterstandspositie gebracht. Burgers moeten nu zelf kunnen aantonen als onderbouwingen van de minister niet kloppen. Dat stelt voormalig voorzitter van de commissie Niek Ketting: “Dat hoort niet zo in een democratie”, zegt hij.

Is er een politieke reden?

De Kamerleden willen onder andere weten of er een inhoudelijke of politieke reden is waarom niet alle onderzoeken zijn gedeeld met de Commissie voor de milieueffectrapportage. Ook vragen ze de minister hoe de omwonenden en milieuorganisaties de rechtmatigheid van het besluit kunnen onderzoeken zonder een volledig advies van de Commissie voor de m.e.r. 

Het ministerie liet eerder aan Zembla weten niet alles naar de commissie voor de milieueffectrapportage te hebben gestuurd, omdat het in de fase van de planuitwerking niet wettelijk verplicht is om advies te vragen aan de commissie. “Als u geen toets van de Commissie voor de m.e.r. wenst voor het hele project, waarom dan überhaupt nog een milieueffectrapport? Ziet u meerwaarde voor het project in een milieueffectrapport of beschouwt u het slechts als een verplicht nummer?”, vragen de Kamerleden aan de minister.

Strijd over asfalt
In de Zembla-uitzending ‘De strijd over asfalt’ blijkt dat de gemeente en de provincie Utrecht de wegverbreding ook helemaal niet zien zitten.  Maar door de crisis- en herstelwet kunnen zij niet in beroep bij de Raad van State. “Wij willen zorgen voor meer groen, meer bomen, en gezonde lucht in Utrecht, maar als het op dit soort fundamentele dingen aankomt worden we gewoon overruled door het rijk,” stelt Thijs Weistra, gemeenteraadslid voor GroenLinks Utrecht. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *