Support your locals?

Utrechtse horeca boos over afhaalmaaltijden van Amsterdams restaurant Rijks: “Dit doe je niet!”

 • Door Redactie
 • |
 • 7 mei 2020
 • |
 • 18 reacties

Rijks gaat maaltijden leveren in de voortuin van restaurant Brass.

Het Amsterdamse sterrenrestaurant Rijks gaat volgende week maaltijden aanbieden op Het Janskerkof.  Op 20 mei staat een nieuwe ronde gepland. Een aantal horecaondernemers vindt de actie ongepast. “Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente hier een vergunning voor gaat afgeven.”

Sidney Rubens van restaurant Brass is op zijn zachtst gezegd “not amused” over de plannen van Rijks. “Als ze een koeriersdienst beginnen, kan ik er weinig tegenin brengen. Dat doet Domino Pizza ook. Maar op het Janskerkhof, ook nog eens voor mijn deur, maaltijden afleveren is natuurlijk van de wilde spinnen af. Dan heb je het over een evenement dat te vergelijken is met de vrijmarkt. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente daar een vergunning voor gaat afgeven.  Daarnaast is het wel heel erg triest dat waar de Utrechtse horeca het ongelooflijk zwaar heeft een Amsterdamse ondernemer ons komt beconcurreren. We hebben het terecht allemaal over Support your locals. Dan doe je zo iets niet.”

Sidney Rubens: “Het is bij de wilde spinnen af.”

De hele Utrechtse horeca ligt aan het gas en dan komt het Rijks hier doodleuk maaltijden verkopen”

Erik Derksen, van de restaurants Buurten, sluit zich bij de woorden van zijn collega aan. “Ik kan me heel goed voorstellen dat collega’s die in dit segment zitten woedend zijn. De hele Utrechtse horeca ligt aan het gas en dan komt  Rijks hier doodleuk maaltijden verkopen. Dit is toch ethisch gezien verwerpelijk. “

“Zakelijk heb ik hier geen last van, maar deze mentaliteit staat me tegen”

Jac Rijks, gerenommeerd kok van voorheen L’ami Jac en tegenwoordig actief met zijn Eetplaneet, noemt de actie van Rijks ongepast. “Iedereen is wat mij betreft welkom in de stad, maar op dit moment doe je zo iets niet. Er is grote saamhorigheid onder de Utrechtse horecaondernemers, iedereen probeert elkaar te helpen. En dan komt Joris Bijdendijk als een soort koning van Amsterdam hier een evenement organiseren. Zonder ook maar een moment te informeren bij zijn Utrechtse collega’s hoe zij daar over denken. Zakelijk heb ik hier geen last van, maar deze mentaliteit staat me tegen. Je kan ook nu in Utrecht prima eten en dan komt Bijdendijk met een soort voedselbank naar het Janskerkhof. Dat moet je niet doen in deze tijden.”

Jac Rijks: “Deze mentaliteit staat me tegen,”

“Ik juich de komst van Bijdendijk alleen maar toe. Maar wacht hier even mee.”

“Niet chique”, is de mening  van Ron Okhuijsen (Goesting). “Dit gaat letterlijk plaatsvinden in de voortuin van een aantal horecaondernemers die de afgelopen periode geen cent hebben verdiend. Ik gun iedereen zijn verdienmodel, dus ook Joris Bijdendijk, maar de timing is erg ongelukkig. We krijgen nu een beetje meer ruimte maar zijn nog lang niet uit het dal. Ik vermoed dat een en ander te maken heeft met de bemoeienissen van Bijdendijk met het nieuwe Polman’s Huis. Een soort promotour dus. Op zich heb ik daar geen enkele moeite mee. Sterker, ik juich zijn komst alleen maar toe. Maar wacht hier even mee.  Ik vraag me overigens wel af hoe het met de vergunning zit. Dit wordt toch een soort foodtruck. Wil je als ondernemer dit organiseren dan moet je een jaar van tevoren een vergunning aanvragen. Dan zeg ik: Gelijke monniken, gelijke kappen.”

Navraag bij de gemeente maakt duidelijk dat Rijks voor het evenement geen vergunning heeft aangevraagd.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

19 reacties

 • Svenn schreef:

  Het is een grof schandaal! Met pek en veren de stad uit!

 • Edith schreef:

  Laat de Utrechtse horeca aan de Utrechtse horeca! Ze hebben het al zwaar genoeg.

 • Fred schreef:

  Ik krijg van deze Amsterdamse actie een hele vieze smaak in mijn mond.

 • Evert schreef:

  Ga eten halen bij Zocher, Madeleine, de Eetplaneet, Buurten, Goesting, Orloff aan de Kade, De Watertoren, Héron. En noem maar op. We hebben dat Rijks helemaal niet nodig.

 • Maurits Keizer schreef:

  Geen erg fraaie start van het Polmans’ huis.

 • Marc schreef:

  Het is wat Jac Rijks zegt: een misselijkmakende mentaliteit.

 • Dennis schreef:

  Lijkt me simpel. Geen ventvergunning aangevraagd, dus dit Amsterdamse feestje gaat niet door.

 • Jolanda schreef:

  Ik vind het wel wat. Een keertje echt chic eten. Weer eens wat anders dan het meestal matige Utrechtse studenten- en hipstereten.
  #gooitknuppelinhoenderhok

 • Art schreef:

  U schrijft: “ Navraag bij de gemeente maakt duidelijk dat Rijks voor het evenement geen vergunning heeft aangevraagd.” maar u bedoelt zeker Bijdendijk?

 • redactie schreef:

  Rijks is het restaurant dat deze afhaalmaaltijden actie organiseert.

 • Karel schreef:

  @Jolanda. Altijd leuk een knuppel in het hoenderhok. Maar dat Utrecht geen sterrenrestaurant heeft wil niet zeggen dat er niet goed gegeten kan worden. Chic eten doe je sowieso niet met een afhaalmaaltijd.

 • jolanda snel - van hattem schreef:

  gewoon niet naar toe gaan

 • Ad schreef:

  Ach als het een beetje gaat waaien komen ze toch niet! Wel echt weer een actie uit de “lieve” stad. Pfff

 • Jacqueline schreef:

  Ach, Bijdendijk heeft ambities wb het Polmanshuis.. en wilt dan integreren in de hechte horeca van Utrecht? Spannend..

 • Mariella schreef:

  Boycotten!

 • Bas schreef:

  Echt een hele slechte mentaliteit. Bijna net zo slecht als in de media andere restaurants zwart maken die ook maar hun best doen in deze moeilijke situatie.
  Vraag me af of de redactie, naast navraag bij de gemeente, ook om een reactie heeft gevraagd bij rijks zelf. Beetje eenzijdig verhaal zo.
  Laten we lekker positief blijven jongens!

 • Harrie schreef:

  Verspreid de info, laat ze plaatsnemen en onverrichte zaken kijkend naar de zaakjes om zich huiswaarts keren…..
  Sarcasme? Misschien wel…

 • Manon schreef:

  En wel terecht dat dit kwaad bloed zet. In deze tijd zo oncollegiaal zijn is toch wel van een bepaalde arrogantie. Helaas voor hen geen vergunning voor nu en ik hoop dat ze zich achter de oren zullen krabben dat dit geen slimme zet is.

 • Paul van der Vossen schreef:

  Gedverdemme, zit ik van de week nog te kijken naar een special op 24 Kitchen over Rijks en Joris Bijdendijk over zijn start verhalen in Frankrijk en later zijn ster in Rijks en al zijn kunnen en vond em zelfs erg sympathiek overkomen….wat ie NU van plan is vind ik niet kunnen en idd verwerpelijk…..BAH Joris grote BAH! niet doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *