Onze columnisten

Utrecht op 4 of op 2? 

Een Amsterdams onderzoekbureau bepaalde dat Utrecht een minder aantrekkelijke stad is geworden (foto: Saar Rypkema)

Het hielp niet. Ondanks een investering van 150 miljoen in een dierentuin blijft Emmen helemaal onderaan de lijst bungelen van de vijftig meest aantrekkelijke steden om in te wonen. Noorder Dierenpark, zo heette de attractie vroeger. Omgedoopt tot Wildlife Adventure Zoo, en iets verplaatst. 

Wat moet je doen om bovenaan te staan? 

Helemaal niets. Je moet gewoon Amsterdam zijn. 

En tweede, wie is tweede? 

Dat was lange tijd Utrecht, en is nu Amstelveen, of all places. 

Leiden is derde; Utrecht is afgezakt naar de vierde positie. 

Wat erg. 

Maar nog zieliger is het als je stad niet in de Randstad ligt. Dan hoor je, hoe goed je ook je best doet, in elk geval niet bij de eerste negentien. Twintigste – en eerste stad in de ‘provincie’ – is Den Bosch.  

De lijst is afkomstig van het Amsterdamse onderzoeksbureau Atlas Research. Het bepaalt de aantrekkelijkheid op grond van criteria zoals arbeidsmarkt, cultureel aanbod, huizenprijzen, groen en water in de wijk en in de verdere omgeving, horeca, niet alledaagse winkels, veiligheid, uitgaansmogelijkheden, medische voorzieningen en de al dan niet aanwezigheid van een universiteit. 

Veel gemeentebesturen geloven heilig dat betaald voetbal, het liefst in de eredivisie, een grote rol speelt in de aantrekkelijkheid van hun stad. Daarom faciliteren ze op allerlei manieren profvoetbal. Bij Atlas Research zie je het niet terug. Anders zou Emmen – toen de lijst verscheen nog een eredivisieclub rijk – niet hekkensluiter zijn. Maar misschien komt Almere met de promotie van Almere City in het volgende lijstje ietsje hoger dan de toch al prachtige 23ste plaats. 

Ongetwijfeld was het een hoop werk in om al die gegevens te verzamelen. Maar ben ik overtuigd? Geloof ik nu ook dat Schiedam (twaalfde) aantrekkelijker is dan Arnhem (28) of Maastricht (35)?  

Bij Atlas Research werken vast allemaal intelligente mensen. Maar als je nou eens aan chat gpt (kunstmatige intelligentie) een lijstje van de eerste tien vraagt, hoe ziet dat er dan uit? Dan staat Amsterdam weer op 1, en is de volgorde verder: Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Haarlem en Eindhoven. 

’t Is niet alleen omdat Utrecht op twee staat, maar ik vind dit lijstje geloofwaardiger. 

 Is k.i. slimmer dan gewone i? Je begint het te denken. 

Auteur Dick Franssen
Auteur

Dick Franssen

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Cor Nagtegaal schreef:

    Wat mij betreft mag Utrecht op 1. Daar hoef je niet slim voor te zijn… Voor zoeken met ChatGPT is het wel oppassen — die heeft maar gegevens tot em met 2021. Als je dezelfde vraag stelt aan bijv. Perplexity dan krijg je wel het lijstje met Utrecht op 4. Perplexity maakt ook gebruik van GPT en daarnaast van zoekmachines die wel “bij” zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *