Wielrennen in coronatijd

Utrecht nog niet klaar met Vuelta

We waren er helemaal klaar voor!’

Verzuchting van burgemeester Jan van Zanen na het besluit dat de start van de Vuelta d’Espana van de baan is. Niet in augustus, ook niet eind oktober 2020: Utrecht moet er van afzien, samen met Breda en Den Bosch, de Brabantse partners voor een grootse Spaanse driedaagse in Nederland.

Wat moest Jan anders zeggen? Wat kón hij anders zeggen?

Er was geen ander antwoord mogelijk bij wijze van pal staan in een situatie vol onvermijdelijke berusting. Het was op de dag dat uit Frankrijk de tijding kwam dat de Tour de France eind augustus mogelijk begint met een aanzienlijke beperking van publiek langs de weg.

Reken maar, dat ze er in Parijs klaar voor zijn om het zo te doen in de openingsdagen rond Nice. Ze hebben al vaker delen van het traject voor publiek laten sluiten. Ik heb het als volger in de auto meegemaakt op Corsica en later in de Alpen. Al te smalle beklimmingen waren merkwaardig leeg, voor volk verboden stonden er alleen gendarmes langs de weg. In deze gevallen ging het om de veiligheid van de renners, naast de zorg om de kwetsbaarheid van het erfgoed. Niemand die rekening hield met een onzichtbare indringer van panepidemische aard. Niemand die er klaar voor was. Laat staan dat er zorg was over het doorgaan van zomerse wielerronden. In Utrecht zijn ze nog niet klaar met de Vuelta. Projectleider Martijn van Hulsteijn en zijn staf hebben nog veel te doen aan het afbouwen van het afgeblazen traject voor dit jaar. Met de gereed liggende draaiboeken hebben ze alvast alle gegevens voor handen voor een grote heropening na de lockdown van 2020.

Over weggegooid geld gaat het niet. De Spaanse directeur Javier Guillén heeft te maken met bestaande contracten met zijn Utrechte en Brabantse partners. Blijkbaar heeft hij nog geen Spaanse gemeente die de Vuelta van 2022 wil openen, na Burgos in 2021. Met de algemene organisatie ASO blijft hij geïnteresseerd in Nederlands kapitaal. Spanje krijgt door corona ook te maken met een enorme recessie. Reken maar dat ze blij zijn met geld uit Nederland, los van wat Wopke Hoekstra daarvan vindt.

In de aanloop van de Vuelta 2020 waren al heel veel omlijstende projecten in voorbereiding, het zogenaamde activatieprogramma. Er was alweer een geweldige hoeveelheid mensen mee bezig, ook zij waren er helemaal klaar voor. Nu moeten ze zich scharen bij de opbouwers van praalwagens, samenstellers van koren en orkesten, straatschilders die ineens geen Vuelta-werk meer hebben.

Corona legt alles stil. Behalve de wil om te bewegen, om samen te komen in grote levenslust. De draaiboeken voor de Vuelta in Utrecht 2022 hoeven niet meer te worden gemaakt. Er is des te meer tijd om na te denken over nieuwe cultuur eromheen, als Utrecht 900 jaar bestaat. De stad blijft er klaar voor. Om geld gaat het niet, maar om feest na corona.

Jeroen Wielaert

Jeroen Wielaert maakte furore als radioverslaggever bij de NOS en programmamaker bij andere omroepen. Hij start door als podcastier. Voor De Nuk schrijft hij regelmatig over opvallende Utrechtse zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *