Partnerbijdrage

Upgrade voor een veiliger Domplein

Het Domplein, met zijn imposante Domtoren, is het levendige hart van Utrecht. Hier legden ooit de Romeinen de basis voor Utrecht, maar hier fietste ook het Tour-peloton onder de Domtoren door. Er ligt op die plek ruim 2000 jaar geschiedenis tussen vooral veel gezelligheid door de vele horecagelegenheden.

Sluipverkeer op het Domplein

Het is logisch dat het Domplein met haar historische karakter een belangrijk punt voor de stad Utrecht is. Er wordt dan ook van alles aan gedaan om dit plein voor iedereen aantrekkelijk te houden. Voor het sluipverkeer in de binnenstad van Utrecht is er minder goed nieuws. Het Domplein wordt namelijk binnenkort bewaakt met camera’s. Iedereen die toch over het Domplein rijdt, krijgt vanaf 1 oktober 2020 een boete van 95 euro. Men mocht al niet over het Domplein rijden, alleen voor vergunninghouders was dit toegestaan. Helaas gebeurde het nog al te vaak dat auto’s zonder vergunning zich toch op het Domplein waagden.

Camera’s registreren

Er is al eerder geëxperimenteerd met een uitschuifbaar obstakel op het Domplein, dat auto’s zonder vergunning moest tegenhouden. Helaas was dit experiment geen succes. Of de auto belandde bovenop het obstakel of er was een storing in het systeem. Het Domplein werd ook regelmatig gebruikt voor politieagenten in opleiding. Hier leerden ze hoe ze een bekeuring konden uitschrijven. Voor de agenten was het een les, maar de bekeuringen waren echt. Ook werden er regelmatig boa’s ingezet om dit illegale verkeer tegen te gaan. Maar nu gaan de camera’s hun werk doen om de fietsers en voetgangers de ruimte te gunnen op het Domplein.

Het Domplein: een veilige plek

Een openbare ruimte vraagt ook om functionele voorzieningen. Net zoals men thuis kijkt wat de goedkoopste energieleverancier is om er voordelig en behaaglijk bij te zitten, zo kijkt een gemeente hoe een openbare plek het aangenaamst mogelijk gemaakt kan worden. Omdat de voetgangers nu eenmaal het plein moeten delen met fietsers, bussen en auto’s met vergunning, wordt er extra straatmeubilair op het plein aangebracht. Op het Domplein komen voor de kerk twintig nieuwe zitplaatsen om een betere verkeerssituatie te bewerkstelligen. Ook komen er achter de Domkerk stenen paaltjes.

‘Shared space’

Het Domplein wordt een zogeheten shared space. Of het plein hierdoor veiliger wordt voor voetgangers moet de toekomst uitwijzen. De gemeente gaat dit twee maanden monitoren. Er waren in 2017 al nieuwe voorzieningen aangebracht, maar met de kanttekening dat dit nog niet het volledig uitgewerkte plan was. Of de toevoegingen van de extra zittingen en de paaltjes dat wel zijn, dat moet uiteindelijk na die twee maanden blijken. Dit wordt mede bepaald door hoe de verkeersdeelnemers op de extra aanpassingen reageren.

Aantrekkelijk voor bezoekers van het plein

Het is belangrijk voor de stad Utrecht dat het Domplein een aantrekkelijke, maar zeker ook veilige plek blijft. Het moet geen risicovolle onderneming worden om de horecagelegenheden te bezoeken of de 600 jaar oude Domtoren, de DOMunder of de gotische Domkerk.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *