De Domtoren heeft anno 2019 een opknapbeurt nodig. De uit 1382 stammende toren werd aan het begin van de 20e eeuw voor het laatst gerestaureerd. Provincie Utrecht verzekert dat het stadsicoon zorgvuldig wordt bekeken en hersteld.

De Domkerk in 1903 – Beeld: Het Utrechts Archief
Tussen 1901 en 1930 werd de Domtoren voor het laatst groots gerestaureerd. De spits kreeg een nieuw dak. De restauratie van de 112 meter en 32 centimeter hoge toren was destijds een fikse klus die in alle nauwkeurigheid werd uitgevoerd. Restauratie-architect Erik Jan Brans zorgt ervoor dat het herstel nu ook weer accuraat gebeurt, laat Provincie Utrecht weten.
In de 20e eeuw verliep de restauratie ook zeer nauwkeurig. Architect P.J.H. Cuypers nam destijds zitting in de restauratiecommissie. Er werd rekening gehouden met de bouwhistorie. Net zoals nu. Brans: ‘In het bouwteam werk ik met allerlei mensen samen, zoals de aannemer, een bouwhistoricus en een materiaaldeskundige.’ Met de kennis uit archieven in het achterhoofd weegt het team af of ze aanpassingen behouden of weer terugbrengen naar de oorspronkelijke middeleeuwse vorm. Bij andere restauraties is het bouwteam namelijk grover te werk gegaan.
‘We proberen zoveel mogelijk te behouden, bij de oude stenen is soms zelf nog de slag van de middeleeuwse steenhouwers te zien.’ Zo laat Brans weten. De toren bestaat uit verschillende soorten natuursteen. Bij elke steen wordt bekeken wat er het beste aan gedaan kan worden. Een steen wordt gerepareerd, vervangen of er wordt niets mee gedaan.
De restauratie van de Dom duurt vijf jaar. De toren kan daarna weer vijftig jaar mee. Deze week zijn de wijzerplaten van de klok verwijderd na 104 jaar trouwe dienst. De wijzers worden opnieuw verguld. Binnenkort staat de gehele Domtoren in de steigers.
Laat uw reactie achter
Reactie