De problemen rondom de Uithoflijn werpen niet alleen een donkere schaduw over het Utrechtse gemeentebestuur; een meerderheid van de ambtenaren van de provincie Utrecht heeft geen vertrouwen meer in hun managers en de provinciale organisatie. Een van de oorzaken is het ‘hoofdpijndossier’ van de Utrechtse Uithoflijn.
Het AD meldde in het begin van de week dat er zo’n €10 miljoen zou zijn overgemaakt naar bouwbedrijf BAM, zonder dat daar prestaties tegenover staan.
Waar de provincie twee jaar geleden nog het beste scoorde van het land, en er nog nauwelijks onvoldoendes werden uitgedeeld door personeel van de provincie, vindt nu nog niet de helft van hen het management geloofwaardig. Dat meldt het NRC, naar aanleiding van cijfers die zijn verzameld door het bureau Great Place to Work. “Slechts één op de drie ambtenaren vindt dat leidinggevenden hun werk naar behoren uitvoeren en nog minder ambtenaren denken dat de managers de koers van de organisatie snappen”, schrijft het NRC.
De onvrede is volgens de krant vooral aanwezig bij de mobiliteit en openbaar vervoer. Niet alleen is men kritisch door de problemen rondom de Uithoflijn, ook een oorzaak is het hoge percentage extern ingehuurde krachten. 34 procent van de personeelskosten van de provincie is volgens NRC besteed aan inhuur van externen, dat is meer dan alle andere provincies. Dat zou onder meer komen ‘door de dure zzp’ers en ingehuurde specialisten die de projectorganisatie van de Uithoflijn bemensen’. Een van de externen heeft uiteindelijk een klokkenluidersmelding gedaan over het gedrag van een andere interimmer. Problemen bij de Uithoflijn kwamen hierbij aan het licht.
De ingebruikname van de tram over de Uithoflijn wordt niet alleen keer op keer uitgesteld: voor de aanleg is ook nog eens minimaal 84 miljoen euro extra nodig. De kosten worden gedragen door de provincie en de gemeente Utrecht. Gedeputeerde Dennis Straat ontkent dat er sprake is van fraude rondom de Uithoflijn. Tegenover RTV Utrecht heeft de bestuurder het over kwaadsprekerij en zegt hij aangifte te overwegen tegen de klokkenluider die de misstanden aan de kaak stelde.
Niet alleen op gemeentelijk en provinciaal niveau moeten bestuurders op het matje komen. De SGP vroeg minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) gisteren om opheldering over de vermeende verdwenen miljoenen van de Uithoflijn. Hij vraagt zich af welke sancties de provincie boven het hoofd hangen. De minister had in december al besloten de voorschotten voor de provincie Utrecht op te schorten omdat de jaarrekening over 2017 uitblijft.
Laat uw reactie achter
Reactie