Weer eigen baas

Topkok Jac Rijks begint Eetplaneet en denkt aan pop-up-restaurants in de stad

Rijks in L'Ami Jac

Nadat Jac Rijks zijn restaurant L’Ami Jac in de Burgemeester Reigerstaat sloot, ging hij een tijdje naar Japan om als “jongste bediende” in een aantal restaurants te werken.

Hij schreef daarover op De Nuk een aantal verhalen die getuigden van grote schrijfkunst. Verstilde portretten van een Utrechtse kok die kennis maakte met een totaal andere wereld. “Ga door met schrijven Jac”, was de teneur van reagerende De Nuk-lezers. Hij deed dat (nog) niet. Terug in Nederland nam hij even de tijd om zijn ervaringen te verwerken en ging vervolgens weer achter de kachel staan. Eerst bij Buurten in de Burgemeester Reigerstraat en momenteel bij Zocher aan het Lucas Bolwerk. Als kok maar ook als adviseur. Bij Zocher kookt hij tot en met maart nog twee dagen per week . En op 10 februari begint hij samen met compagnon Coen Muysken (“een van de beste koks in Utrecht”) een nieuw avontuur. Op het bedrijfsverzamelgebouw De Pionier in Transwijk gaat hij aan de slag met zijn Eetplaneet. Uitgangspunt is het opzetten van een bedrijfsrestaurant, inclusief catering voor de bedrijven in de buurt. De lunches zijn van deze tijd: soep, hoogwaardige groentebereidingen, goed brood en veel aandacht voor vega. Maar de ambitie van Rijks en Muysken reikt verder. Ze gaan pop up-restaurants in de stad organiseren. (“De stad heeft behoefte aan locatiediners. Voor mij is dat interessanter om weer een restaurant met alle gedoe te beginnen’). Rijks gaat ook verder met zijn privé-diners. (“Voor minimaal zes personen verzorg ik eten bij mensen thuis. Alles wordt geregeld. Heel leuk om te doen”)

Jaq Rijks is na een licht nomadisch bestaan in de Utrechtse horeca weer eigen baas. En dat boek? Dat zal nog wel een tijdje duren.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *