EP release

Thuiswedstrijd voor Tusky in dB’s

Tusky met Bas linksachter. Beeld: Maxime Scharrenberg

De Utrechtse punkrockers van Tusky presenteren op 3 mei hun nieuwe EP ‘Love Love Love’ in een uitverkocht dB’s. Wij spraken met drummer Bas Allein Richier over de EP en waarom die juist daar ten doop gehouden wordt.

‘Love Love Love’ is niet de eerste release van de band. Eerder brachten zij al een single op vinyl uit en verscheen het album ‘Rated Gnar’.

Voor de band is de keuze voor dB’s een logische. Het is hun thuishonk. “Het is een lekker ruige zaal. Het is een supermooie plek waar je kunt doen waar je zin in hebt. Als je ergens goed een feestje kunt vieren, is het daar wel”, zegt Bas, die naast drummer daar ook bedrijfsleider is. “Ook hebben we de laatste tijd wat grotere shows gedaan, dus dit is een mooie afwisseling.” Qua sfeer hopen ze hetzelfde te bereiken als twee jaar geleden in Kafé België. “Het is het mooist als iedereen over elkaar heen tuimelt. Daar is De Helling voor ons te groot.” Daarnaast is dB’s ook de plek waar de band oefent en al hun spullen heeft staan.

De band komt uit Utrecht, maar aanvankelijk deden ze alsof ze uit Alblasserdam kwamen. “Dat was vanwege de popronde (een rondreizend festival. red.)”, legt de drummer uit. “Want dan mag je niet in je eigen stad spelen. Op die manier konden we in Utrecht spelen.” Uiteindelijk stond de band in een vol Kafé België. “Eigenlijk is onze gitarist Sjors de enige die in Alblasserdam woont.”

De leden van Tusky hebben allemaal een connectie met de Utrechtse band John Coffey die in september 2016 hun laatste show gaven. Zanger en gitarist Alfred en bassist Christopher waren de gitaristen in die band. Sjors was de gitaartechnicus en Bas de drumtechnicus. “Ik zorgde ervoor dat het drumstel netjes gestemd was en dat de juiste vellen op de drums zaten.  En Sjors heeft heel wat snaren vervangen”, aldus Bas. “Zelf heb ik ook een show of tien meegespeeld als invaldrummer en Sjors is weleens als gitarist ingevallen.”

Tusky ontstond toen Bas en Sjors tijdens de Popronde in Utrecht in Kafé België stonden. “Sjors en ik hadden het idee een band te beginnen, maar wij zijn niet echt frontmannen. Daar wilden we Alfred of Christopher voor vragen. Uiteindelijk werd het Alfred”, legt Bas uit. “Toen hebben een tijdje met Justin op basgitaar gespeeld en nu speelt Christopher basgitaar in Tusky.”

Inmiddels weet de band ook een nieuw publiek aan te spreken. “Ik zie wel gezichten in het publiek die ik nog ken uit de John Coffey-tijd, maar er staan tegenwoordig ook best jonge kids die John Coffey niet zo goed kennen”, licht hij toe. “Ik vind het wel heel leuk dat we ook het oude publiek aanspreken, want de muziek van Tusky is wel anders. Iets meer poppy.”

Voor de nieuwe EP hebben alle bandleden liedjes geschreven. “We spraken af dat er nu vijf liedjes moesten zijn en toen zijn we aan het werk gegaan”, legt hij uit. “De ideeën hebben we uitgewerkt in de oefenruimte. Ik heb in verschillende bands gespeeld, maar dit is wel de meest efficiënte als het op schrijven aankomt.” Muzikaal gaat het alle kanten op. “Van hardcore punk tot classic rock. Eigenlijk wordt het afgeraden om dat als beginnende band te doen.”

De releaseshow is al uitverkocht, maar de band is de hele zomer te zien op verschillende festivals in Nederland.

Logo De Nuk
Auteur

Bas Koppe

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *