Working Class Artist

Thuis

Mijn laatste woorden vorige week: ‘Thuiswaarts… naar de kunst van het leven.’ Niet naar ‘de’ kunst maar naar de kunst iets voor elkaar te krijgen, in de breedste zin des woords.

Het zit em in de kunst van de perfecte Roti of Rendang van runderlappen maken met verse ingrediënten en een tjobek, de kunst van de perfecte bocht maken met een gelede bus van 18m, het waterpas installeren van een Ikea keukenblok, het in de kruising krullen van een bal van 20 meter afstand, Ernie kunnen nadoen om je kind te laten lachen… Kortom: het beste maken en doen naar vermogen. Het onderste uit je kan halen van wat je kan. Kunst zit in alles!

Dat werd mijn insteek toen we thuiskwamen van een heerlijke vakantie in Hoorn, Terschelling. Na een lange autorit terug, schopten we eerst onze schoenen uit en die kwamen zó op onze eikenhouten vloer terecht, dat het mijn artistieke deel van mijn brein stimuleerde en me inspireerde om dit schilderij te maken. Wat een mooi stilleven! Ik nam er een foto van en begon deze meteen te schetsen terwijl Boeddhina stond te drogen. 

Kunst? Tja… wat is het eigenlijk? De Dikke Van Dale dan maar. Punt 1 en 2 geven helderheid maar dan komt punt 3. Concepten, statements, banaan in duct-tape, een pindakaasvloer, een drol met mayo, etc. Dat iemand zulke dingen verzint… prima. Maar ik verbaas me over de astronomische bedragen die er voor worden neergeteld. Alles onder dezelfde vlag van de oude, vergane gildes waarvan de werken steeds meer in private kluizen verdwijnen. 

Je hebt gezocht op het woord: KUNST.

kunst (de; v; meervoud: kunsten) 

 

1  verkregen vaardigheid in het een of ander: de kunst van het koken

2  het vermogen om schoonheid te scheppen en esthetisch genot op te wekken: de schone kunsten

3  kunstwerken

4  vaardigheid, handigheid: dat is geen kunst is eenvoudig; een koud kunstje iets gemakkelijks; de kunst    verstaan om … de bijzondere manier beheersen om iets te verrichten of tot stand te brengen; uit de kunst geweldig

5  rare streek; = frats

Zelf ben ik meer van punten 1 en 2. Mijn Roti en Daging Rendang zijn hemels volgens ingewijden. Ian (6) vindt het ook leuk als we het eten omdat hij weet dat hij dan ‘lekkere’ scheetjes gaat laten. Kunst zit in hele kleine, soms luchtige dingen. Ook in schoenen… vooral kinderschoentjes.

Met dezelfde passie als ik Daging Rendang maak en proef, teken en schilder ik… en zo ook dit stilleven. Een gouache van 24 x 30cm. Niet om kunst te maken maar gewoon iets wat ik zelf mooi vind en dat zo goed mogelijk. Lekker pielen met kleine penseeltjes na het opzetten van de achtergrondtinten met grovere doch zachte kwastjens. Snel overschilderbaar qua lagen… met m’n favoriete materiaal: plakkaatverf… eigenlijk gewoon waterverf. 

Het werd een blij, licht werkje qua uitstraling maar wel pittig qua details… vooral de houten vloer. We waren thuisiepluisie zoals wij het noemen, na een heerlijke vakantie… blij dat we weer thuis waren en ik trachtte dit uit te drukken middels dit stilleven waar ik met de punt van m’n tong uit m’n mond aan werkte. Toch miste het nog iets toen ik dacht dat het klaar was. Iets wat het geheel een beetje breekt… Natuurlijk… hèhè… Ernie! 

Kunst? U mag het zeggen, ik heb er geen verstand van.

 

Michael Hermanus Schuurmans

A working class artist, dat is hij. Niets meer, niets minder. In 1986 bracht hij een bezoek aan de Kunstacademie Rotterdam na de HAVO. Als de realist die hij toen al was en wenste te blijven, vond hij zich niet in het getoonde aldaar (veelal conceptuele en abstracte werkstukken). Tekenleraar werd het ook niet en na een mislukt avontuur op de Grafische School was het uit met scholing.
De schoorsteen moest gaan roken dus hij ging werken en in zijn vrije tijd creëren. Dat is de rode draad die weinigen ontdekt hebben omdat er geen vaste, immer terugkerende stijl te zien is. De goede kijker ziet toch drie zuilen met regelmaat terugkomen: muziek, politiek en sensualiteit. Door zelfscholing, naast het uitoefenen van verschillende ambachten, blijft hij zich verder ontwikkelen. ‘A rolling stone gathers no moss’.
Middels deze column neemt hij u mee in zijn ambachten en kunsten. Zijn dwalingen en successen. Invloeden, inspiraties en uitstapjes. Oooh ja. Hij is geboren in Rotterdam Noord, getogen in Rotterdam Zuid en sinds 2007 woon-, werk- en schilderachtig in Utrecht. In het Museumkwartier nog wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *