Anderhalve meter op de set

Strange Times: coranacadeau aan Louis Hartlooper Complex

Foto: Valentijn van den Heuvel

Rare tijden kunnen ook de inspiratiebron vormen voor een gouden vondst. De mini-film noir Strange Times, die vanavond als voorfilm in première gaat op het doek van het net heropende Louis Hartlooper Complex, is het bewijs. Gemaakt door twee Utrechtse jonge honden bij wijze van coronacadeau aan hun favoriete filmtheater. Anton Damen sprak met de makers. 

Het ging Kevin Kok en Michaël van Kraalingen, de twee oud-HKU-studenten achter het Utrechtse Kuub , aardig voor de wind. Voor een grote productie stonden draaidagen in Kenia en Colombia op de kaart, Kevin zou als regieassistent bij een deels in Nederland opgenomen Deense speelfilm aantreden en dan waren er nog tal van bedrijfsfilms en andere mooie plannen te realiseren. En toen sloeg genadeloos corona toe, ook in de audiovisuele sector. Want niet alleen de bioscopen en theaters sloten de deuren, ook de filmsets gingen op slot en Kevin en Michaël zagen hun filmklussen verdampen of op de lange baan verdwijnen. De creativiteit laat zich echter niet zo maar beteugelen. Met de versoepeling van de coronamaatregelen in het vizier bedachten, casten, filmden en monteerden het duo de korte film Strange Times in anderhalve week en met nul euro budget. Nou ja, nul: de Utrechtse acteurs Vivienne van den Assem en Nick Golterman konden gewoon op de fiets, maar voor hoofdrolspeler Patrick Martens kostte het een retourtje Amsterdam-Utrecht.

Vanaf vanavond draait Strange Times als voorfilm in LHC. Kevin: “We wilden ons favoriete filmtheater – ik kom er praktisch elke week- een beetje helpen met een project waar we zelf ook blij en vrolijk van worden.” Geen budget en beperkte beschikbaarheid van de acteurs betekende uiteindelijk dat de hele film er in een halve draaidag op moest staan. Voor cast en crew konden zo in ieder geval alvast wennen aan hoe de anderhalvemeter er op de set uit gaat zien. “Dat is dus verdomd lastig en ook nog eens tijdrovend. Het enige geluk bij een ongeluk was dat de grote zaal van LHC waar we filmden niet speciaal voor ons leeg gemaakt hoefde te worden. Strange Times is natuurlijk een heel bescheiden productie, met maar drie acteurs. Maar op die van die Deense speelfilm, waarvan de opnames over twee weken weer starten, lopen straks continue een veiligheidscoordinator en een verpleegkundige rond. En wordt er ‘Action’ en ‘Cut’ geroepen door een mondkapje.”

Een verkorte versie van Strange Times staat hieronder, maar wil je de hele film zien (en op het witte doek), dan moet je echt even naar Louis Hartlooper. Wat is de eerste film die Kevin er zelf gaat zien – naast die van hem zelf dan? “Die héb ik al gezien! The Barefoot Emperor, heel geestig. Die heb ik woensdag gezien. Eerder ging niet, want LHC opende maandag de deuren, maar toen zaten we nog druk in de montagekamer.”

 

Redactie

Eén reactie

Reageren
  1. For the record: hij was gisteren al te zien, voorafgaand aan Honey Boy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *