Van wie zijn deze vleugels?

Russische kunstenaar Ilya Kabakov (1933-2023) maakte ook het kunstwerk aan het Louis Hartlooper Complex

Op 28 mei overleed de Russische kunstenaar Ilya Kabakov. Hij was voorman van de Moskouse conceptualisten en maakte in de Sovjet Unie veel kritisch werk. In 1987 emigreerde Kabakov naar Oostenrijk en later naar de Verenigde Staten.

Vermoedelijk zal zijn naam bij weinig Utrechters bekend zijn. Toch heeft Kabakov een zeer in het oog springend kunstwerk in onze openbare ruimte gemaakt. Het betreft “Van wie zijn deze vleugels?” op de zijgevel van Het Louis Hartloopercomplex. Vleugels is in het Russisch een benaming voor een politiemacht. Het werk was onderdeel van Nachtregels, een project van Centraal Museum-directeur Sjarel Ex dat in 1991 op meerdere plekken in Utrecht gestalte kreeg.

Toen Kabakov het werk aan de Wijde Doelen plaatste, was daar nog een politiebureau gevestigd. Later kocht Jos Stelling het pand om het Louis Hartlooper Complex te beginnen. Het kunstwerk moest van de gemeente blijven zitten. In verband met overlast voor de buren (knipperend licht) moest het licht uit. In overleg met Kabakov is besloten dat het knipperend licht vast licht werd. Nu mag het tot 22.00 uur branden.

In het Eindhovense Van Abbemuseum vindt van 1 juli 2023 t/m 24 maart 2024.een tentoonstelling van Nabakow plaats.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *