Straatnieuws heeft weer wat nieuws, de Straatnieuws Muurkrant. Door heel Utrecht hangt Straatnieuws muurkranten op om aandacht te vestigen op haar digitale uitgave. De muurkrant bevat stukjes uit de krant en een QR code waarmee de krant digitaal in huis gehaald kan worden. Op deze manier wil Straatnieuws meer Utrechters verleiden om haar krant eens te proberen. De krant wordt verspreid door Frans de Plakker die met zijn kwast de hele stad rondfietst.
Hieronder een interview van Sander van der Meijs met Frans de Plakker.
FRANS DE PLAKKER PLAKT STRAATNIEUWS
Je verwacht het niet! Ben je in de kroeg, sta je ineens Straatnieuws te lezen. Toch kan het zomaar gebeuren, want de Straatnieuws muurkrant hangt nu overal in Utrecht. Opgehangen door Frans de Plakker, een markante Utrechter.
Met een fietstas vol posters en een emmer plaksel aan zijn stuur fietst Frans door Utrecht. Hij plakt al sinds 1985. Hoe dat zo gekomen is? “Na een ambachtelijke opleiding aan de School voor journalistiek werd ik werkloos en kwam ik in een woongroep te wonen waar een paar plakkers voor RASA zaten, het multiculti podium. Ik viel wel eens in voor hen.” Dat was een heel andere tijd. “Toen was het lekker illegaal. Mijn huisgenoten waren redelijk paranoïde, misschien terecht. Ze gaven me tips. Toen stond plakken nog hoog op de urgentielijst van de politie. Stop je plaksel in een plastic tas. Als je dan aangehouden wordt, dan gooi je hem snel onder een auto. Wat? Plakken? Ik?! Nee hoor. Nu is dat anders. Nu doen ze er niet moeilijk over, als je je auto maar goed parkeert.” Later deed hij klusjes voor twee tientjes voor onder andere het Hoogt. Maar toen hield de plakker van Vreedenburg en Mojo Concerts ermee op en dat werk nam hij over. Die posters plakte hij op stoplichtkasten. “Daarna ben ik een bedrijfje begonnen. Het werk was toen nog steeds illegaal, maar ik gaf wel alles keurig op aan de belastingdienst.” Het plakken binnen schoof hij toen nog door naar iemand anders, maar dat veranderde toen de druk van de politie op het wildplakken te groot werd. Nu plakt hij voornamelijk binnen. Zijn klanten zijn vooral Utrechtse culturele instellingen, zoals musea en schouwburgen.
“Daar kan ik van leven, het is wel lekker eigenlijk.” Het leukste aan het werk zijn de mensen, vertelt hij. “Ik maak overal een praatje.” En prompt komt er iemand van het café waar we op dat moment zijn naar hem toe om te vragen of hij een bepaalde poster over heeft, voor een vriend die hem graag wil hebben. Ze babbelen over waarom de poster zo leuk is, waarom die bij de vriend past, hoe de man er aan kan komen, wat Franks kan doen. “Leuk werk heb ik, hè?”, is zijn commentaar als de man is verdwenen.
Laat uw reactie achter
Reactie