Onze columnisten

Rood asfalt

Heftig als je op je 85ste tot de conclusie komt dat lang niet alles waarvoor je hartstikke je best deed is gelukt. Ik heb het niet over mezelf, maar over feministe en politica Hedy ‘d Ancona.  

‘Koude Kermis’ heet het boekje dat ze er over schreef. Op de tv vertelde ze er laatst over. Maar ook al is het resultaat van al haar inspanningen soms nihil, opgeven doet ze niet, zei ze en daarbij keek ze heel vrolijk. 

Lachende mensen, soms klopt er iets niet. In het AD/UN stond op eind september een foto van vier vrouwen en twee mannen, die op één na allemaal lachten. De foto stond bij een artikel over de Weerdsingel-Oostzijde. Het zestal had zojuist te horen gekregen dat drie jaar lang meedenken over een nieuw wegdek niets heeft opgeleverd. Doorgaan, zoals Hedy doet, heeft geen zin. Koude kermis. Het besluit staat vast: tegen de wil van de bewoners krijgt de Weerdsingel fietspaden van rood asfalt.  

Wat valt er dan te lachten? Maar ik weet wel hoe het zit, hoe fotojournalisten werken. Je moet een plaatje maken van een groepje mensen op de Weersingel. Je propt ze naast elkaar op een bankje en je zegt: ‘Even allemaal lachen’.  

En dat doen ze dan. Sommige mensen zijn te goed voor deze wereld. 

Rood asfalt, de wethouder van mobiliteit Lot van Hooijdonk is er gek op. Ze heeft het zelfs voor elkaar gekregen –  tegen haar eigen oorspronkelijke verwachtingen in (‘de Welstand zal wel dwarsliggen’) – dat de Wittevrouwenstraat en de Voorstraat van stoeprand tot stoeprand nu rood zijn. Jaren eerder al probeerden de bewoners van de Kanaalweg tevergeefs rode fietspaden tegen te houden.  

De missie van de Weerdsingelbewoners was al bij voorbaat onmogelijk. Van Hooijdonk probeert fietsers te verleiden via de singels om de overbelaste binnenstad heen te rijden en denkt dat het alleen kan via rood asfalt. De zuidelijke singelroute is al helemaal rood. Nu is noord aan de beurt. Dat betekent voor Weeerdsingel-Oostzijde een uitgave van 1,7 miljoen euro. Maar het blijft de vraag of dat ooit een drukke route wordt, want de Weerdsluis zit in de weg.  

Voordat de aanleg begint komt er een bijeenkomst waar, zo bericht de gemeente, ‘bewoners hun inhoudelijke bezwaren en hun kritiek op de participatie kunnen uiten’.  

Benieuwd of de zes van de foto komen. 

Dick Franssen

Dick Fransen was jarenlang gerenommeerd verslaggever bij het Utrechts Nieuwsblad. De afgelopen achttien jaar was hij als hoofdredacteur de drijvende kracht achter de Binnenstadskrant. Begin 2020 nam hij afscheid van deze krant.

5 reacties

Reageren
 1. Je kunt het die tere studentenbillen ook niet aandoen… al die schokkende klinkers.

 2. Wat lotje wil gebeurt. Gewoon gedram van groen links en dat zal nog wel jaren duren tot de Utrechtse bevolking wakker wordt en dat zootje van groen links wegstemt. Hopelijk maar de yuppen en de studenten zullen dan wel de overhand krijgen want die zijn de baas in Utrecht.

 3. Rood asfalt is geen hobby. Dit is een geen mening, maar heeft meer weg van rancune. Rood asfalt is dé associatie met een fietspad. Dat had u op Wikipedia ook zelf kunnen zien:

  Rood asfalt wordt het meest toegepast om fietspaden mee aan te duiden.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurasfalt

  P.s. Als Lot mij ziet kijkt zij niet vrolijk -:)

 4. Lotje is voor Utrecht een grotere bedreiging dan stikstof.

  Ramp-na-rampbesluit van een bestuurder die alleen feeling heeft met de upperclass.

 5. Ook bestuurders waar je het nogal eens hardgrondig mee oneens bent, kunnen tot besluiten komen die goed zijn voor de stad. Dit is er zo een.
  Utrecht fietst massaal. Dat legt grote druk op de veiligheid en het veiligheidsgevoel op fietsroutes. Dat verminderen gaat in dit geval boven het belang van aanwonenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *