Ronde van Spanje

Vuelta 2020 naar Overvecht, Leidsche Rijn en Utrecht Science Park

  • Door Redactie
  • |
  • 20 februari 2019
  • |
  • 1 reactie

Gaat de Vuelta a España in 2020 onder de Dom door? En door welke wijken gaat de ploegentijdrit? Op die vragen kwam vanmiddag eindelijk een antwoord tijdens de presentatie van de Nederlandse etappes in Breda.

De eerste rit van de ronde is een ploegentijdrit op vrijdag 21 september met start en finish bij de Jaarbeurs. “We hebben geprobeerd om een route door de hele stad te maken. Op die manier kan iedereen er een feestje van maken”, aldus wethouder Klaas Verschuure “Na de start, gaan de ploegen richting Overvecht en naar Leidsche Rijn centrum en de finish is ook weer in het centrum.” In totaal is het parcours 23,7 kilometer lang. Volgens renners Sam Oomen en Wilco Kelderman is het een technisch parcours. “Ik zie veel rotondes en een ploegentijdrit is sowieso een technisch onderdeel, dus spektakel gegarandeerd”, concluderen de renners in een filmpje.

De tweede etappe op zaterdag 22 augustus begint in Den Bosch en finisht in Utrecht. Na een route door west-Brabant, Gelderland en over de Utrechtse Heuvelrug komt het peloton via Amersfoort en Zeist over de meet op het Utrecht Science Park. Tijdens de presentatie werd oud-wielrenner Stef Clement naar voren gehaald om wat te zeggen over de route. “Als ik had geweten dat ik wat moest vertellen, had ik ‘m wel gereden”, gaf hij aan presentator en oud-wielrenner Bram Tankink toe. “Ik woon tegenwoordig in Utrecht en ik heb al wat in de buurt gereden. Het is een mooie regio om te fietsen.”

Voor de ronde begint, is er een traditionele ploegenpresentatie. Voor de Tour-proloog in 2015 vond die plaats in park Lepelenburg. De ploegenpresentatie voor de Vuelta gaat plaatsvinden in het centrum, op het Vredenburg. Verschuure weet dat de Singel een grote rol gaat spelen bij het presenteren van de ploegen.

Een snel parcours
Business Peloton Utrecht (BPU), die eerder al de Tourstart en een Giro etappe naar Utrecht haalde, heeft erop aangedrongen dat de openingsrit door zo veel mogelijk Utrechtse wijken gaat. “Zodat mensen hun huis uit kunnen lopen naar het parcours en later kunnen zeggen: ze reden ook bij mij door de wijk”, zei Cor Jansen van BPU vanmorgen op Radio M Utrecht. Vooraf was de grote vraag of de renners weer onder de Dom zouden rijden. Dat gaat deze keer niet gebeuren. De voorkeur van Jansen ligt bij een parcours waarop de ploegen lekker kunnen doorrijden. Met de ‘Grand Départ’ in het achterhoofd noemt hij de bocht bij de Biltstraat-Kruisstraat ‘de mooiste bocht van die tijdrit’ omdat de renners daar hard konden rijden en massaal werden aangemoedigd door de mensen langs de kant.

Volgens de rondebaas is het niet toevallig dat de ronde in Nederland start. “Het is onze 75e editie en de Vuelta bestaat 85 jaar”, vertelt rondedirecteur Javier Guillen. “Voor mij is er niks mooiers dan de jubileumeditie te starten in Nederland, het land van de fiets.” Het is niet de eerste keer dat de Spaanse wielerronde in Nederland is. In 2009 startte de Vuelta in Assen. “Toen hebben we al gezien dat hier heel veel wielerfans zijn.”

Aan het eind van de presentatie werden Jan Jansen (winnaar in 1967) en Joop Zoetemelk (winnaar in 1979) op het podium geroepen. Zij vertelden over hun winst in de Ronde van Spanje en ontvingen een speciale overwinningstrui. Een bijzonder detail is dat zij allebei eerst de Vuelta wonnen en het jaar daarna de Tour de Frans. Iets wat de Nederlandse renners volgens presentatoren Nynke de Jong en Bram Tankink goed moeten onthouden.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • C.Nijntje schreef:

    Begrijp niet dat er in ambtelijke kring zo geheimzinnig wordt gedaan over het plan der plannen om de Ronde Vlaanderen naar Utrecht te halen. Het is een initiatief van de Utrechtse horecaondernemingen om de politiek in 2022 (Utrecht 900 jaar stadsrechten) te fêteren. Klaas V probeert Jan van Z. over de brug te trekken, maar het schijnt dat GroenLinks nog dwars ligt (volgwagens door de binnenstad).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *