Baas in eigen buik

Politieke partijen willen maatregelen tegen anti-abortusdemonstranten bij Vrelinghuis

Het Vrelinghuis

Zondag aanstaande, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop stil gestaan wordt bij de strijd voor vrouwenemancipatie en rechten voor vrouwen. Een van die verworven rechten is het recht op abortus: baas in eigen buik. 

Ondanks dit recht worden vrouwen die de abortuskliniek Het Vrelinghuis bezoeken lastiggevallen door anti,-abortusdemonstranten. Ze staan meerdere keren per maand voor de ingang van het Vrelinghuis met materiaal en folders. Dat geven ze niet alleen aan bezoekers van de abortuskliniek, maar aan alle bezoekers van het pand, waarin ook andere zorgaanbieders zoals een tandartspraktijk, zijn gevestigd. PvdA, D66, Groenlinks en Student&Starter vinden het onbegrijpelijk en onacceptabel dat het recht op abortus anno 2020 nog steeds wordt betwist en vrouwen die een abortus willen ondergaan worden geïntimideerd. Lisa Arnold van de PvdA stelt namens deze partijen morgen in het vragenuur de volgende vragen. 

Herkent de burgemeester zich in het geschetste beeld dat vrouwen nog steeds worden lastiggevallen? 

Hoe worden de huidige maatregelen om bezoekers een vrije toegang tot de kliniek te garanderen geëvalueerd en wat is daarvan de uitkomst/

Als het goed is heeft in het najaar van 2019 een tweede overleg plaatsgevonden tussen betrokken gemeenten en de minister van BZK en VWS. Heeft dat overleg plaatsgevonden en wat is daarvan de uitkomst geweest?

Het Vrelinghuis is een voorstander van een bufferzone zoals in andere gemeenten het geval is. Wil de burgemeester deze optie heroverwegen? Als de Wet Openbare Manifestaties hem daartoe volgens hem geen mogelijkheden biedt, wil de burgemeester dit bij de betrokken ministers in Den Haag aankaarten en pleiten voor een landelijke oplossing?

De Bovengrondse werkt met abortusbuddy’s. Zij begeleiden vrouwen die naar een abortuskliniek gaan. Is dit een optie voor Utrecht? Welke andere aanvullende maatregelen ziet de burgemeester als optie om intimidatie van vrouwen bij de abortuskliniek tegen te gaan?

 

Redactie

2 reacties

Reageren
  1. Alsof het nog niet moeilijk genoeg is, een abortus. Niet alleen voor vrouwen overigens.

    Ze hebben recht op hun mening maar laat ze die elders ventileren. Niet op de plek waar je echt niet voor je lol of uit gemakzucht heen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *