Duurzaamheid

Plastic tasjes de stad uit! Wat vindt de Partij voor de Dieren?

  • Door Redactie
  • |
  • 2 maart 2019
  • |
  • 1 reactie

Achtergrondafbeelding: Pixabay / MabelAmber

Henk Westbroek riep vorige week op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!” 

We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.

 

De Partij voor de Dieren is het ‘helemaal eens met Henk Westbroek dat er een verbod moet komen op plastic tasjes, zeker de wegwerptasjes voor eenmalig gebruik’. Ze stelden in 2014 al vragen aan het Utrechts college van B&W over plastic tasjes. “We blijven hier natuurlijk voor pleiten. Want plastic doodt dieren en is enorm slecht voor de natuur en het milieu”, menen fractiemedewerker van de PvdD Saskia Oskam en raadslid Maarten van Heuven. De partij heeft onlangs ook evenementen georganiseerd die in het teken stonden van de het voorkomen van de plastic soep.

Geloven jullie dat een iets duurdere duurzame tas een goed alternatief is voor een goedkoop plastic tasje?
“Jazeker, zeker een tas die is gemaakt van duurzaam materiaal, zoals bamboe of linnen. Er zijn ook mooie initiatieven om oude materialen te hergebruiken in tassen, zoals dekzeilen van vrachtwagens etc. En je zag al een enorme verandering bij ondernemers en consumenten na het afschaffen van gratis plastic tasjes: 71% minder plastic! Dus mensen vinden het niet erg en je helpt de dieren, de natuur, het milieu en de mens.”

Zien jullie een verbod op plastic tasjes in de toekomst gebeuren?
“Zeker weten, want veel landen doen het al en het zit er op meerdere plekken aan te komen. Vanaf 2021 worden in ieder geval ‘ultralichte plastic zakjes’ verboden, maar wat ons betreft mag dit veel eerder, en mogen andere plastic zakjes en tasjes ook verboden worden.”

Geloven jullie dat het verbieden van plastic tasjes zal bijdragen aan het terugdringen van het plastic afval in de stad?
“Jazeker, het verbod op gratis plastic tasjes helpt ook al. En bedenk ook dat een heel groot deel van de plastic soep afkomstig is uit steden. Mensen gooien plastic en ander afval op straat, het komt in de gracht of de sloot terecht, dan in de rivieren, dan in de zeeën en oceanen.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • joop Verbeen schreef:

    Eindelijk een partij, die een helder standpunt heeft. Hulde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *