Sculpturen

Pinky Messchaert, al haar beelden in een boek

Wij schreven er al eerder over; een boek waarin het leven en werk van de Utrechtse kunstenares Pinky Messchaert wordt beschreven, waarin, natuurlijk, veel foto’s van haar markante sculpturen. Door omstandigheden werd de druk enkele keren vertraagd, maar nu is het boek van de persen gerold en wordt het op 12 april gepresenteerd in haar galerie/atelier in de Hamburgerstraat 34.

De etalage in de Hamburgerstraat waarin Pinky Messchaert bij toerbeurt een van haar beelden etaleert zal u wellicht niet zijn ontgaan. Al vijfentwintig jaar tovert deze Utrechtse kunstenares met haar creaties een glimlach op de gezichten van voorbijgangers. Het zijn dan ook bijzondere beelden. 

De kunstenares noemt zichzelf geen beeldhouwer, maar beeldopbouwer. Haar beelden ontstaan dan ook niet uit het hakken in hout of steen, maar uit het assembleren van gevonden, veelal ijzeren materialen. Dat zijn soms onderdelen van een oude koelkast, hark, propeller of een onderdeel van een sloopauto. Denk vooral niet dat het opbouwen een makkelijk proces is. Gevonden stukken moeten, indien nodig, jaren geduldig wachten voor de juiste bestemming is gevonden. In haar atelier staan ook rijen kisten waarin een diversiteit aan materialen keurig gerangschikt bewaard worden. Knalpijpen bij de knalpijpen, schoffels bij de schoffels enzovoort. 

Het opbouwen van een nieuw beeld (veelal dierfiguren) begint in het hoofd van de kunstenares, in het blad van een roestige zeis ziet zij onmiddellijk een vleugel van een vogel, maar wat zoek je daar dan bij? Het is een grote puzzel voordat het beeld de gestalte van een vogel krijgt. Passen, meten, lassen, evenwicht zoeken in de juiste proporties et cetera. Hoe staat een reiger of hoe loopt een varken? Kennis van de anatomie is dan ook een vereiste. 

Boek als verdiend eerbetoon                                                                             

Pinky Messchaert volgde een opleiding aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten (HKU) en in deeltijd aan de vrije Academie Psychopolis in Den Haag. Over haar beeldend oeuvre verschijnt op 12 april 2019 een verdiend eerbetoon aan ruim dertig jaar scheppend werk ide vorm van een boek. Hierin wordt natuurlijk recent, maar ook ouder werk afgebeeld zodat de ontwikkeling die zij heeft doorgemaakt in de ruimste zin wordt getoond.  Ze wordt beschouwd als een van de meest opvallende kunstenaars die Utrecht rijk is. 

Waar: Hamburgerstraat 34 

Wanneer: 12 april 2019, vanaf 17.00 bent u welkom, om 17.30 een welkomstwoord, een hapje en een drankje en vervolgens gelegenheid het boek te bekijken, te kopen en desgewenst te laten signeren.   

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *