Onze columnisten

Oproep aan de burgemeester

Iedere stad krijgt de burgemeester die ze verdient. Ik ben nog steeds onder de indruk van de aanpak van burgemeester Giuliani, die het verval van New York met vele concrete maatregelen omboog naar een flitsende stad. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Onze burgemeester riep op in haar nieuwjaarsspeech om drie prachtige dingen over Utrecht met je omgeving te delen. Ik kan dat nu niet. Ik schaam mij. Iedere week drink ik met vrienden koffie in de burgemeester Reigerstraat. Al jaren staan daar drie panden te vervallen. Na een protest uit de buurt over een boom die verplaatst moest worden, verbood de gemeente de eigenaar om een verstandig renovatie plan bestaande uit 11 appartementen en daaronder gelegen garage uit te voeren. Ik was in die periode advocaat van de eigenaar. De gemeente had formeel gelijk. En de gemeente heeft dat al heel snel omdat er allerlei regels zijn. Kees Boonman , politiek verslaggever- wie luistert niet naar hem op zaterdagochtend – schreef vorig jaar, dat het niet uitmaakte wie gelijk had maar dat het opgelost moest worden. Lees hier zijn open brief.

De panden  zijn het afgelopen jaar nog meer vervallen. Ik moest denken aan de toeslagenwet. Steeds gaf de Raad  van State de overheid gelijk, maar het resultaat was een monster van burgers vernietigende beslissingen. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg vond het tijd voor actie: “Iedereen in Utrecht kent wel iemand die eindeloos op zoek is naar een woning, maar niets kan vinden. En hier staan woningen jarenlang leeg. Dat is moeilijk te verkroppen.” Hij stelde schriftelijke vragen. Dat was in april vorig jaar. Er is sindsdien niets gebeurd. Van de gemeenteraad hoeven we dus niets te verwachten.

Burgemeester, de ellende is niet ontstaan toen u verantwoordelijk was. Ik vraag u mede namens vele Utrechtse burgers: ga aan  de slag! Laat zien dat u meer  kan dan een deuk in een pakje boter slaan. Los het op, trek alle partijen aan tafel. En verkondig over drie maanden: we did it!. Dan vertel ik meteen aan iedereen waarom ik zo trots ben op Utrecht.

Laat uw reactie achter

Reactie

9 reacties

 • Marijke Vreeburg schreef:

  Uit mijn hart gegrepen, dit moet opgelost en snel ?

 • Bas Noorman schreef:

  Een terechte oproep. De verpaupering van dit stukje burgemeester reigerstraat heeft al veel te lang geduurd. Alle partijen om de tafel waarbij natuurlijk ook redelijkheid van de eigenaar mag worden verwacht.

 • F. van Berkel schreef:

  Iedere stad krijgt de burgemeester die ze verdient. Deze stelling gaat alleen op als er sprake is van een gekozen burgemeester. Utrecht krijgt nog steeds de burgemeester die anderen vinden dat ze verdient. Daar heeft de burger helaas niets over te zeggen.

 • Nick schreef:

  “Ik was in die periode advocaat van de eigenaar”…..

  Kan me nog herinneren, dat ene Bernard Tomlow zich afficheerde als een vooraanstaand lid van de Communistische Partij Nederland (CPN) .
  En de periode waarin hij krakers van leegstaande panden verdedigde tegen huiseigenaren….
  Naar gelang van de verandering van de tijdgeest; opkomst van het neoliberalisme o.a., smolt later het ‘linkse’ profiel van Tomlow als sneeuw voor de zon, en ging hij huiseigenaren verdedigen tegen krakers….
  Ik schat hem nu politiek ongeveer ergens bij VVD, of tussen D66 en VVD in….
  Het kan verkeren.

 • Leo Binkhorst schreef:

  De raad stelde vragen, de wethouder deed een plas en alles bleef zoals het was.

 • Bernard Tomlow schreef:

  @Nick ,met veel plezier VOLT

 • David schreef:

  Schrijver was advocaat van de eigenaar. Is hij daardoor niet bij uitstek de persoon om de gesprekken met de partijen te heropenen? Dat de partijen bereid moeten zijn om water bij de wijn te doen, is duidelijk. Doe een voorstel en doorbreek de patstelling.

 • Ralf Kerk schreef:

  Deze oproep rechtstreeks naar de burgemeester sturen. Ik ben benieuwd naar haar reactie.

 • Yvonne Hessel schreef:

  Inmiddels is de woningnood nog groter. In Overvecht 127 oude bomen gekapt, want wonen gaat voor. Veel protest tegen hoogbouw bij Strosteeg, helaas breekt woningnood wet. Veilinghaven protest tegen torenflat, helaas….
  Ik zeg, laat het college en de betrokken wethouder over hun schaduw heenstappen. Lijkt me een kleine moeite, gezien de woningnood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *