Beste wethouder Verschuure,
Politiek is iets van de lange adem. Maar waarom blaast u vlak voordat u vertrekt niet eens flink in de bus. Een wethouders-carrière is inderdaad , u zei het in een interview, een “tropenbaan”. Je moet met iedereen rekening houden, haalbaarheid tegen kiezersgunst afwegen, het is nooit goed of het deugt niet en dan ben je ook nog van D66. Inderdaad, ik geef het je te doen.
U heeft nu nog de kans, vlak voordat u vertrekt, met een beslissing afscheid te nemen. Daarna trekt u de deur dicht en iedereen onthoudt uw laatste daad. “Toch knap dat ie er iets aan deed”. Wat kan een politicus meer wensen als herinnering?
In het vragenuur van de Gemeenteraad werden vragen gesteld over de al jaren leegstaande panden in de Burgemeester Reigerstraat, de nummers 47-49-51 en 53.
Ik heb het uur meerdere keren teruggeluisterd maar hoor niks, evenmin hoor ik gemeenteraadsleden doorvragen, maar die moeten zo kort na de verkiezingen nog een beetje op gang komen.
Er schijnt gedoe te zijn met vergunningen: ze zijn verlopen of ze zijn niet verleend. Wat is nu de stand? En wie heeft nu recht van spreken? Wanneer zijn er finale “ambtelijke of bestuurlijke “ gesprekken.
Kortom, wanneer kan iemand daar w o n e n?
Ik begrijp dat in goed overleg met de vastgoedeigenaar een openstaand raam in een van de inmiddels kreupele panden is gesloten. Toe maar, en verder is er geen “instrumentarium” iets concreet te doen. Daar komt, zo begrijp ik, het beleid wel een beetje op neer.
Er is een wooncrisis, dat weten huisbazen en dat weten woningzoekenden, en dat vereist politiek crisismanagement. Het kan mogelijk onteigenen betekenen, het financieel aftikken, of je verlies nemen. Maar soms heb je zelfs in de politiek niets aan de toekomende tijd, en geldt alleen het nu.
Gooi straks op het stadhuis de deur met een klap dicht, en laat u herinneren als een decision-maker, een beslisser, een wethouder die het opnam tegen de vastgoedwereld en mensen aan een woning hielp.
Kees Boonman, journalist
Bekijk hieronder de antwoorden van Klaas Verschuure over de leegstaande panden.
Dank Nuk voor dit fragment. Het is een parodie op politiek. Verschuure kan na zijn carrière verder in het cabaret. Het heeft een hoog Jiskefet-gehalte.
We deden een plas en….
Heel fijn dat Boonman hier zijn tanden inzet en hopelijk met succes. De vergunningen zijn alweer zeven jaar oud. Sinds dan is er niets gedaan, dus wat voor proces kan hier verstoord of gefrustreerd worden. Heeft de wethouder al die tijd zwijgend toegezien op een proces dat er niet is? Dacht de wethouder dat er werkelijk een proces gaande was? En denkt de wethouder heus dat de heer Paping na zeven jaar ineens de vergunning uitvoert die hem niet zint. Is het naief, is het slap, is het laf, is het morzige ondernemers niet willen dwarsbomen?
Kees Boonman blijf je alstublieft inzetten.
En niet een raadslid dat zegt: Klaas, wat bazel je nou?
Ik verwacht dat een oplossing van dit probleem nog zo’n 900 jaar op zich zal laten wachten.
Mooi denk je dan. De gemeenteraad komt in actie. Het blijkt anders. Er worden wat vragen gesteld en de wethouder antwoordt met nietszeggende zinnen. Tot zover de daadkracht van onze raad.
Laat ik me mild uitdrukken. Ik krijg niet de indruk dat deze wethouder zich erg druk maakt over deze panden. Typisch iemand die zijn termijn met veel moeite uitzit. De oproep om tot actie over te gaan lijkt me niet aan deze man besteed.
@Rens. Laat ik me ook mild uitdrukken. Een uitgebluste wethouder.
Ik herinner me Klaas Verschuure vooral als horecawethouder. De Burgemeester Reigerstraat samen met Nachtegaalstraat staan in Oost vooral bekend als de vreetboulevard, dus met die panden naast de Appie is geen haast om woningen van maken.
Klaas is in gesprek geweest… jaja… wijntje en praten over je jacht zeker?