open brief

Open brief aan Henk Peter Kip, directeur van Mitros

Beste heer Kip,

Ik ben een van uw huurders. En ik schaam me daarvoor. Ik schaam me ervoor een woning te huren van een corporatie die haar woningen verkoopt. Ik schaam me ervoor huurder te zijn van een organisatie die keer op keer weer negatief het nieuws haalt, omdat zij lijkt te zijn vergeten wat haar eigenlijke kerntaak is: huisvesting voor mensen die niet kunnen kopen of particulier huren. Ik schaam me ervoor dat mijn woningcorporatie bijdraagt aan de tweedeling van mijn geliefde Utrecht. 

In onze grote steden voltrekt zich langzaam maar zeker een tragedie. Een tweedeling wordt zichtbaar. Het centrum en de omliggende wijken worden het domein van de rijkeren. Wie minder te besteden heeft, mag uitwijken naar de periferie. 

Van woningcorporaties zou je verwachten dat zij zich inzetten om deze ontwikkeling tegen te houden. Zij zijn er immers voor de mensen die minder te besteden hebben. Helaas: niets is minder waar. Woningcorporaties werken hard mee aan de tweedeling van de stad.

Uw collega’s van Vestia in Rotterdam pakken het rigoureus aan. De sloophamer in sociale huurwoningen en er dure huizen voor terugbouwen. In Utrecht gaat het allemaal wat subtieler. Langzaam maar zeker veranderen huurwijken in koopwijken. Het is een sluimerend proces, dat echter constant in gang gehouden wordt. 

Mitros speelt hier een hoofdrol in. Het ene na het andere karakteristieke huisje in volkswijken als Ondiep, Zuilen en Pijlsweerd gaat de verkoop in. Maar ook Lunetten, Overvecht en Kanaleneiland moeten eraan geloven. 

U heeft uw redenen. ‘Gemengde wijken’ creëren, zo zegt u. Maar tot dusverre lijkt het eenrichtingsverkeer naar een totale uitverkoop. Bewoners geven aan dat het evenwichtspunt al lang geleden is bereikt: de kopers krijgen de overhand. En weet u, ik ben toch echt geneigd hen te geloven. Zij zijn degenen die in hun wijk wonen en ervaren wat er gebeurt. 

Nog weerzinwekkender dan de woningverkoop aan particulieren vind ik die aan beleggers. Voor een schijntje verkoopt u ze met bewoners en al aan commerciële partijen die vervolgens absurde huurverhogingen doorvoeren. Hoe kunt u dit doen? Hoe kunt u zichzelf in de spiegel kijken, meneer Kip? 

‘We blijven binnen de normen’, zo zeggen uw woordvoerders telkens weer. ‘Uiteindelijk groeit het woningaanbod, want we bouwen bij.’ Altijd dezelfde drogredeneringen. U bouwt bij, maar het is veel te weinig. Iedere kleuter kan bedenken dat zonder de woningverkoop uw aanbod de afgelopen jaren nog veel hoger was geweest. Nog altijd moeten mensen meer dan tien jaar wachten op een sociale huurwoning. De woningnood is ongekend. Hoe valt in deze situatie de verkoop van sociale huurwoningen goed te praten? 

U lijkt geen besef te hebben wat u teweegbrengt door uw verkoopbeleid, of het interesseert u gewoon niet. Die normen waarbinnen u blijft, ze doen ons niets. Het gaat om mensen! Mensen die hun wijk zien veranderen, die zien dat de plek die hun leven vormde, wordt overgenomen door het kapitaal. Mensen die hun buurtcohesie zien verdwijnen, omdat hun nieuwe buren hen negeren en op hen neerkijken. Mensen die jaren op een wachtlijst staan voor een woning en machteloos toezien dat hun woningcorporatie hier nauwelijks in voorziet, maar de rijke koper wel volop bedient. Uw handelswijze is niets minder dan verraad. Verraad aan uw doelgroep en verraad aan uw eigen wortels. 

Met genoegen zie ik hoe de inwoners van Zuilen en de Oosterbuurt in opstand komen tegen het verkoopbeleid van Mitros. Mijn hart klopt als ik het verzet zie opbloeien. Ik wil eraan meedoen. Ik wil een groot verzet tegen deze uitverkoop, vanuit heel Utrecht. Want ik wil dat mijn kind opgroeit in een stad die van iedereen is, niet alleen van de rijken. 

Ik heb een petitie opgesteld, om u te smeken te stoppen met de verkoop. Ik denk eigenlijk dat u uw schouders erover ophaalt. Toch hoop ik dat nu ook bij u het besef komt dat de stad begint te ontwaken. Wij accepteren dit niet meer! Mitros, ga je schamen!

Met vriendelijke groet,

Steven van der Jagt, een boze huurder

Laat uw reactie achter

Reactie

18 reacties

 • Michael Schuurmans schreef:

  Hier ook een boze huurder in het Museumkwartier. Nog steeds geen dubbel glas in een voor de rest, slecht geïsoleerde woning waarvan wel elk jaar de huur omhoog gaat. Misschien volgend jaar…

 • Karel schreef:

  Uitstekende brief. Laat dit het begin zijn van grootscheeps protest. De stad wordt verkwanseld waar we bij staan.

 • Loek Verburg schreef:

  En dan vraag je af hoe Rinda den Besten en Ella Vogelaar (beide PvdA) dit als lid van de Raad van Commissarissen aan zich zelf kunnen verkopen. Bij rechtse politici zie je dat ze in de loop der jaren progressiever worden, bij linkse politici werkt dat andersom. Denk ook aan de nevenfuncties van Wim Kok.

 • lilian Kuiper schreef:

  Ella Vogelaar en Rinda den Besten links? In naam en verder niet. Ze moesten zich diep schamen om hun krachtwijken zonder kraak of smaak en zonder noemenswaardig groen. Het verschil met rechtse geldwolven en deze twee dames is te verwaarlozen.

 • Rachel Mullally schreef:

  Een petitie om te smeken? Is dat niet erg katholiek .Verder geheel mee eens.

 • G.T.CH. Fietsen schreef:

  Wellicht een idee de krachten te bundelen met de Bond Precaire Woonvormen en/of met woonactivisten aka de Utrechtse krakers.

 • Peet schreef:

  Complimenten
  Utrecht inc mitros begint steeds meer op maffia te kijken

 • wilma GrootHulze schreef:

  prachtig verwoord ,niets meer aan toe te voegen , helemaal mee eens

 • Chris schreef:

  Mitros IS maffia! Als je het waagt iets tegen de godfather HPK te zeggen teken je je doodvonnis.

 • Anneke schreef:

  Museum kwartier Hiero.
  Arbeiderswijkje zou je denken…ik woon ondertussen opstand alles om me heen wordt verkocht.
  Terwijl ze bij onze huurhuisjes niet eens kunnen isoleren,alles is aan het verzakken en ze zeggen gewoon “ja hier geven wij geen geld meer aan uit”. Het tocht het waait alles wat je maar kan verzinnen, ondertussen knappen ze de leegstaande huisjes op en verkopen of verhuren ze voor veel geld… Ik vraag me af of ik binnenkort een uitkoop voorstel krijg, want mijn huis kunnen ze voor heel veel verhuren terwijl ik nog geen €400 betaal.

  Mijn droom is al heel lang verhuizen maar dat zal ik voorlopig nog maar in de koelkast laten.

  Ik vind het echt een schandalige ontwikkeling ze moeten zich kapot schamen!

 • Judith schreef:

  Wat een geweldige brief! En zo waar!
  Ook hier in Vreeswijk hebben we dit jaren geleden mogen ervaren. Met pittoreske huisjes in het dorp zelf. Vervangen door drie spuug lelijke appartement. Twee luxe koop en een voor de bewoners die nog terug komen komen. Opgehokt zou de juiste benaming zijn. En nu zoveel jaren later is de Irenestraat,tramstraat en ach laten we de Margrietstraat ook maar doen.Een prachtig dorp, met zoals in de Irenestraat huisjes die zo bepalend voor Vreeswijk zijn 75 jaar oud en zwaar verwaarloosd zijn door mitros( wel nog even wat jaren geleden nieuw keukenblok blijven bewoners nog even zoet) waar je eigenlijk enorm zuinig op zou moeten zijn. Gewoon tegen de vlakte voor…. appartement. Ik vind het moord op oud stukje Vreeswijk. En de mensen? Ach dat is toch maar klootjesvolk. Mensen die hier geboren zijn, getrouwd, en uiteindelijk willen sterven. Ze zijn boos, verdrietig en in rouw. We vechten met velen, zo ga je als woningbouw niet met mensen om!

 • L.s.den Haan schreef:

  Mitros anno 2020
  Sinds 2017door Eneco afgekeurd afvoerkanaal van geiser in keuken.
  Geachte Mijnheer H.P.Kip
  Op 7 oktober 2019 heeft U van mij een aangetekend schrijven ontvangen betreffende het bovenstaande.U vond het niet nodig hierop te antwoorden.
  Ik ben nog steeds verstoken van warmwater toevoer in keuken en naar de douche.

  Door het overlijden van mijn zoon Henk in juni,ook van Uw leeftijd,heb ik andere dingen aan mijn hoofd gehad dan mij druk te moeten maken over een simpele afgekeurde afvoerkanaal en geiser.Maar nu het koude seizoen in aantocht is zou het wenselijk zijn om op een normale manier de kraan open te kunnen draaien en er weer warm water uit een goede geiser zal komen.

  Ik heb een vraag aan U en wel deze:
  Ik hoop dat U nog een moeder heeft en hoe zou U het dan vinden wanneer zij,zoals ik,met emmertjes warm water naar de douche op de bovenverdieping moet lopen,en net als ik 81 jaar zou zijn???

  Maar meneer de Directeur. Na Mitros,intussen ga ik gewoon door met bovenstaande handeling en vooral moet U niet vergeten dat ik nog van een generatie ben die niet terugdeinst voor ongemak maar voor de kortzichtigheid,halsstarrigheid en onbegrip van U en Uw medewerkers heb ik geen enkel begrip en respect en is het toch van de zotte en bovenal triest dat Mitros anno 2020 zijn huurders zo in de kou laat staan.
  Aangezien er nooit geantwoord wordt op een brief is dit een makkelijker manier en hoef ik ook de deur niet uit voor een postzegel.
  Hoogachtend klant nr 021859,

 • Cornelie schreef:

  Ook tegen prostitutie doen ze niks. Zo jammer. Op de Johan Wagenaarkade 77-2 is al ruim 3 jaar een prostituée actief en domineert haar man de hele flat daar. Instanties geïnformeerd, maar niemand die iets doet. In de galerij dus wekelijks volk dat er niet hoort en een pooier die de buren imponeert. Maar niemand die ingrijpt. Ook politie laat je in de staan.

 • M.Lem schreef:

  Oplichters bij Mitros! Ozichter die niets doet bij een reparatie melding In Overvecht(zuid)

 • Raluca schreef:

  Heb je petitie ondertekent en gedeelt ! Goede initiatief !

 • Hans P. schreef:

  Als je openlijk commentaar hebt mag je wel oppassen. Ik ben zojuist bedreigd door medewerkers van mitros. Omdat ik zei dat Hans Peter kip een volgevreten miljonair was over de ruggen van de huurders. (feit) . ……. mocht niet.

 • Hans P. schreef:

  Meneer kip woont zelf in diverse villa’s heeft vakantiehuizen, boten, jachten, en viert meer feest dan dat hij werkt.. ga toch heen .. ze luisteren echt niet naar ons, lachen om ons, we zijn paupers die hun bek moeten houden (ja zo redeneren ze letterlijk , dit is hun bewoording) . Ben daar getuige van geweest. Meer zeg ik niet. Alles moet kapot in dit land. Hele sociale woningbouw moet stoppen, dat is het doel . Alles zal uiteindelijk worden verkocht. De schuldige die aanzet hiertoe heeft gegeven was toenmalig minister Dekker……. laten we die naam niet meer vergeten. En de naam Kip.. ach.. Gré Braadslé wist er wel raad mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *