Wim en Julian beginnen een nieuwe zaak (2)

Op weg naar Terroir: leuke en minder leuke dingen

  • Door Redactie
  • |
  • 28 juni 2021
  • |
  • 1 reactie

Het leuke werk. Wim en Julian gaan op zoek naar top wijnen

Wim Rieff en Julian Klaassen openen in oktober café-restaurant Terroir. Op de Nuk houden ze je op de hoogte van de vorderingen. Deze keer over de leuke en minder leuke dingen.


Sinds de krabbel voor ons restaurant aan de Lange Nieuwstraat is gezet, anderhalve maand geleden inmiddels, lijkt er een hoop veranderd. Toen alles nog dicht: want lockdown. Nu ziet het er allemaal een stuk florissanter uit. Godzijdank. Zo ook aan ‘onze’ Lange Nieuwstraat: deze week opent Grace (succes heren!). En kun je de komende twee maanden nog bij Meneer Buscourr gaan eten, die immers het stokje aan ons over gaat dragen.

We kunnen niet wachten, al moet er nog een hoop werk verzet worden. Leuke dingen, minder leuke dingen. Tot die laatste categorie behoren het aanvragen van een zakelijke bankrekening (wat een wachttijden!) en vergunningen. Noodzakelijk kwaad dus. Maar de leuke dingen, die maken een hoop goed. Waaronder het samenstellen van de wijnkaart, dat wordt toch een beetje onze bijbel, immers. Met klassiekers, nieuwe vondsten, oude wereld, nieuwe wereld: bij Terroir komt er van alles wat op de kaart, mits goed gemaakt. En of een wijn goed gemaakt is, kun je maar op één manier beoordelen, en dat is proeven. Proeven, proeven en nog eens proeven.

Sehnsucht komt zeker op de kaart



De afgelopen weken hebben we dan ook al een aantal leveranciers over de vloer gehad en bezocht. En in onze spaarzame vrije tijd soms ook een glaasje gedronken, om straks een mooie wijnkaart te kunnen overhandigen. De afgelopen week zijn er twee wijnen heel erg bijgebleven die hoe dan ook op de kaart gaan komen. ‘Sehnsucht’ van Horst Sauer, een gerenommeerd wijnmaker uit het Duitse Franken, waar wijnen van de sylvanerdruif de specialiteit zijn. Sylvaner wordt de laatste jaren wat overschaduwd door riesling, en dat is ergens jammer, want het is een volstrekt eigengereide druif, waar te gekke wijnen van gemaakt worden. Sauer’s Sehnsucht is vooral bijzonder omdat een gedeelte van de wijn  op houten vaten gerijpt is, wat vrij uitzonderlijk is voor een sylvaner. Het resultaat mag er zijn: want de wijn is in balans, fris, een tikje lobbig en spannend door het vleugje hout.

Waar we na onze pop-up met De Eetplaneet van vorig jaar ook achter zijn gekomen is dat halve flesjes te gek zijn. Je schenkt er drie glazen uit, dus als je met z’n tweeën uit eten gaat en niet teveel wilt drinken, dan is zo’n flesje een uitkomst. Als je wel veel wilt drinken ook: je kunt dan immers meer verschillende dingen proeven. Nadeel is dat niet alle wijn standaard in halve flesjes gebotteld wordt. Dus je moet goed zoeken naar de krenten in de pap. Afgelopen week stond er een halfje van Romitorio’s Brunello di Montalcino op onze proeftafel. Uit 2015, dus al iets ontwikkeld. Toonvoorbeeld sangiovese, hét druivenras van Toscane, en dus Brunello. Ook hier weer een perfecte balans: donker fruit, rijpe tannine, wat hout, maar ook frisse zuren, wat de doordrinkfactor ten goede komt. Nog geen uur na het proeven gelijk maar een flinke hoeveelheid besteld, want zulke halfjes zijn schaars. 

Goed zoeken naar de krenten in de pap

Nog ruim 2 maanden en het is zo ver: dan krijgen we de sleutel en kunnen we gaan verbouwen en inrichten. Maar voordat we de sleutel krijgen, gaan we verder met onze zoektocht naar toffe wijn en de mooiste ingrediënten. En houden we nog een zomerse pop-up, samen met Coen en Jac. Sinds begin vorig jaar is De Eetplaneet hun domein, waar ze een royale en gezonde lunch serveren, zakelijke mogelijkheden bieden en beschikbaar zijn voor privédiners, workshops en proeverijen. Omdat onze pop-up vorig jaar zo’n succes was organiseren we dit jaar een tweede editie, van 28 juli tot 16 augustus. Met hetzelfde uitgangspunt als bij het echte Terroir straks: een uitgebreide wijnkaart, toffe gerechtjes en veel lol. De reserveringslijn (http://www.caferestaurantterroir.nl/popup) is geopend!

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *