Wim en Julian beginnen een nieuwe zaak (1)

Op weg naar Terroir: De handtekening is gezet, op 1 september overdracht

Julian Klaassen (l) en Wim Rieff

Utrecht, Tweede kerstdag 2019. 

Een fles wijn (Fleurie van Jean-Louis Dutraive) en een bordje charcuterie. Het gesprek ging al snel over wat nu eigenlijk het ultieme restaurant is. Duidelijk: een restaurant met een uitgebreide en met zorg samengestelde wijnkaart, waar klassiekers, nieuwe vondsten en natuurlijke wijnen kriskras door elkaar staan, en je na de eerste slok van de gekozen wijn eens bedenkt wat je er bij wilt eten. Eten waarbij het product centraal staat, zonder onnodige liflafjes. De wijn niet op het eten afstemmen, maar het eten op de wijn. Iets wat in Utrecht misschien nog een beetje ontbreekt. 

‘Maar waarom gaan wij dat dan niet zelf doen?’ 

Wij zijn Wim en Julian, sinds een maand toekomstig eigenaar van Café-Restaurant Terroir. Per 1 september krijgen we namelijk de sleutel van onze vaste stek, aan de Lange Nieuwstraat, waar nu Restaurant Meneer Buscourr gevestigd is. Daar openen we eind september ons restaurant. Wellicht dat je ons kent van Rubens Proeflokaal. Wim is namelijk sinds 2013 daar de uitbater, en Julian staat daar sinds 2016 in de zaak. Maar nu is het tijd voor iets nieuws, náást Rubens. 

Anderhalf jaar geleden zijn de plannen ontstaan, letterlijk zoals hierboven beschreven. Sindsdien wilden we eigenlijk zo snel mogelijk met onze plannen voor Terroir aan de slag, maar door een zekere pandemie werd ons geduld op de proef gesteld. Gelukkig konden we vorig jaar zomer, toen het weer even mocht, ons idee samen met Coen en Jac van De Eetplaneet testen, tijdens een 11-daagse pop-upversie van Terroir. Binnen no-time zaten we vol, en stonden we vol energie toffe wijnen te schenken en de mooie gerechten van Coen en Jac te serveren. Direct na de laatste avond van de pop-up plannen gesmeed om de droomplek in te richten, ware het niet dat er een 2e lockdown dreigde.

Maar eindelijk is het nu bijna zo ver: vanaf deze herfst openen we de deuren van onze permanente stek, midden in het Museumkwartier. Daar overhandigen we jullie straks graag onze uitgebreide wijnkaart, in een relaxte sfeer, en serveren we onze mooie gerechtjes. Op de menukaart komen klassiekers, met ingrediënten zoveel mogelijk uit de buurt, zonder opsmuk bereid. Naast het restaurant komt er een apart proeflokaal, waar we proeverijen, thema-avonden en cursussen gaan geven. 

Eten op de wijn afstemmen

Vanwaar ‘Terroir’? Terroir is een term die vooral in de wijnwereld gebruikt wordt, en in het Nederlands eigenlijk geen letterlijke vertaling kent. Het beschrijft de invloed die de omgeving heeft op de druivenstok, en dus uiteindelijk de wijn. Voor ons ‘geldt’ terroir niet alleen voor wijn, maar ook voor een tomaat, appel, vlees, vis en kaas. In ieder goed gemaakt product proef je iets van herkomst terug. Voor iedere wijn, maar ook kaas, groente, vlees en vis op onze kaart is dat een vereiste. 

De komende weken zijn we druk bezig met de voorbereidingen. Maar de handtekening is gezet en de crowdfunding loopt Omdat 1 september nog zo lang duurt, doen we de pop-up samen met De Eetplaneet dit jaar nog eens over, het laatste weekend van juli en de eerste twee weekenden van augustus. 

Voor De Nuk houden we jullie de komende weken op de hoogte over onze vorderingen! Je kunt ons ook via social media volgen:

Instagram, facebook, en website

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *