Utrechtse kunstenaar Sophia Anastasia exposeert momenteel met haar werk in het stadhuis. Bezoekers reageren enthousiast op de schilderijen waarin ze de transformatie van Utrecht op een bijzondere manier weergeeft. De Nuk kreeg vanuit Thailand een mooie recensie van Sophia’s expositie gestuurd. Jacob Y de Groot kent haar van lang geleden. De Groot is professor taalkunde en taalfilosofie aan de Thammasat Universiteit in Bangkok en spreekt van een kunstenaar die een hele mooie en dramatische ontwikkeling heeft doorgemaakt. Lees hieronder zijn recensie.
Schilder en grafica Sophia Anastasia timmert al een tijd aan de weg. Jaren geleden begonnen in Bali, Indonesië, weet ze zichzelf in elk van haar exposities weer te overtreffen. In Bali geinspireerd door de exotische couleur locale van de banjar, stort ze zich nu ze in Utrecht ingeburgerd is op de karakteristieke bijzonderheden van de Domstad, en interpreteert die in die haar zo typerende stijl. In acryl- en olieverf schildert ze doeken in vrije, organische streken, afgewisseld met de strakkere materiaaluitdrukking van bekende architectuur en stedelijke locaties, zoals het ASR kantoor, het stationsplein, de Oude Gracht en de Catharijnesingel. De werken vormen zo een poort naar bekende Utrechtse stadsgezichten, losgeweekt en omgetoverd in Anastasia’s vloeiende lijnen en pulserende vlakken, die de werkelijkheid hierdoor wat extra speling lijken te geven. Ze culmineren zich in geestdriftige beelden van een nieuwe feitelijkheid, die stof biedt tot prakkizeren over vertrouwde omgevingen en je eigen plaats erin (hierbij soms trouwens gedienstig geholpen door een veelheid van ongedwongen geschilderde figuurtjes en hun fietsjes die het doek opluisteren).
In bepaalde gevallen laat Anastasia haar antinome fantasie nog een vleugje extra de vrije loop: Dan ontstaat opeens, bijvoorbeeld, een wervelend beeld van een domtoren die als door een cycloon opgezweept ten hemel wordt gezogen, de wind bijna voelbaar om je heen als je goed kijkt. Beslist een hoogtepunt.
Anastasia’s coloriet is verfrissend ongerept. Heldere gelen en blauwen, roden en groenen creëen een pact of springen juist eigenzinnig rond, en vormen contrasten met elkaar of met de donkere en lichte achtergronden. Over het hele oppervlak van ieder schilderij is er het verlangen van bijna elke kleur om net niet zichzelf te zijn, maar zich te mengen, of andere te overlappen. De speelse pogingen hiertoe mislukken geregeld, en dan complimenteren ze elkaar trillend en bruisend; vaak echter leveren de mengende kleuren ook verrassende, bevreemdende schouwspelen op. Ook dit sensationele aspect van Anastasia’s kunst zorgt voor een uitzonderlijk plezierige kijkervaring in de hal van het Stadhuis.
Jacob de Groot
Phuket
De tentoonstelling is nog tot donderdag tijdens kantooruren te zien op de Stadhuisbrug 1.
Niet bepaald een NL naam. Dus laten we haar aub niet Utrechts noemen, maar naar haar roots.
@rootsdeskundige: moet je Els de Jong heten om Utrechtse te mogen zijn? Sophia is een geboren en getogen Nederlandse vrouw. En ze maakt inderdaad prachtige, betoverend mooie schilderijen.
Beste “roots deskundige” …
Je kunt je racisme ook achterwege laten en je verdiepen in de achtergrond van de kunstenares!
Immers geboren in Utrecht lijkt mij Utrechts genoeg
Ken je haar? Weet je of het haar echte naam is, of misschien een artiestennaam? Weet je waar ze geboren is of wat voor paspoort ze heeft? Voor iemand die zich roots deskundige noemt, geef je weinig blijk van deskundigheid.
Doe ff normaal.
@roots… uw naam komt ook niet helegaar Uteregs over… Vreemde naam: deskundige. Daarnaast… who cares?
Zeg @rootsdeskundige. Deze kunstenaar maakt prachtig werk. Misschien kun je dit beter eens gaan bekijken i.p.v. deze nare, racistische reactie. Bah.
Roots deskundige…. De naam alléén al????