Partij voor de Dieren

Onthulling kunstwerk ‘Ode aan het varken’

Het kunstwerk ‘Ode aan het varken’ is vandaag onthuld op de Neude. Het beeld van het springende varken is gemaakt door kunstenaar Jantien Mook en maakt een tour door het hele land. 

Marianne Thieme hield een toespraak waarin ze uitlegt hoe intelligent varkens zijn – “Ze hebben ook humor!” – en las een gedicht voor.

Met het kunstwerk wil Mook mensen laten nadenken over het dierenwelzijn in de vee-industrie. Lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in de provincie Hiltje Keller is blij met de komst van het kunstwerk. “Het is geweldig dat het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ de komende weken in Utrecht te zien is om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. In de provincie Utrecht zitten 3,1 miljoen dieren in krappe, donkere stallen.”

De inspiratie voor het beeld kwam toen Mook vrijlopende varkens observeerde. Ze zegt het heel vreemd te vinden dat de vee-industrie blijft bestaan ondanks het feit dat we steeds meer weten over de intelligentie, emoties en behoeftes van dieren. “Het is heel simpel; gewoon de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft, dat heb ik in het werk gestopt. Dat is gewoon het allerbelangrijkste.”

Het beeld is tot en met zondag 10 maart te zien op de Neude. Eerder stond het beeld in Amsterdam, Eindhoven en Nijmegen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *