Hoofdredactioneel commentaar

Ons Soort Mensen

Het was op een mooie zaterdagmiddag bij Buurten in de Burgemeester Reigerstraat. Biertje, wijntje, bitterballen. Niets te klagen. En dat gold voor alle bezoekers. Op een na. Ik herkende hem eerst niet. Een slordig geklede man, ongeschoren, vette haren. Graaiend in zijn portemonnee, op zoek naar wat centen om een kopstootje te kunnen bestellen. Het bleek mijn buurman, van jaren geleden. Uit een tijd dat hij een dikke auto had, een strak pak en een goed lopende zaak. Ik liep naar hem toe en stelde de vraag die ik zelf wel kon beantwoorden. Hoe gaat het met je Hans? Niet zo best, zei hij. En veel meer kwam er niet uit. Een maand later op het terras van Heen en Weer zag ik hem weer. Hij stond op, wilde me omhelzen en viel op de tafel. Jezus Hans, hoe kom je thuis? Hij bleek geen thuis meer te hebben. De ooit succesvolle ondernemer ging die avond naar de Sleep In. Ik heb hem daarna nooit meer gezien. Er waren verhalen over hem dat hij lang werd gedoogd in diverse café’s omdat “het toch Hans was.” Maar ook dat kende zijn einde. Hij werd te lastig. Ik weet niet of Hans nog leeft. Ik weet wel dat hij vroeger stevig dronk, zeker nadat hij een scheiding achter de rug had. Maar dit scenario kon ik niet bedenken. Toch was het de keiharde realiteit. Hans is of was een dakloze. Het beeld is me altijd bijgebleven. En dat beeld bevestigt het cliché dat we, hoe geslaagd ook, allemaal in deze situatie terecht kunnen komen. Goed om te bedenken als we met enige tegenzin naar zo’n onverzorgde man of vrouw op straat kijken. Het zijn namelijk ons soort mensen. Maar dan met net even wat minder geluk.

Vandaag op De Nuk in samenwerking met Straatnieuws de eerste aflevering van een serie portretten van dakloze Utrechters. Interviewer is Frank Dries, hoofdredacteur van Straatnieuws. Hij kent de verhalen als geen ander en wilde ze net als wij graag delen met Utrecht. En ach, als je toch bij de Albert Heijn bent, koop even een Straatnieuws. Het is een mooie krant en ze staan daar niet voor hun lol.

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Gerard schreef:

    Mooi initiatief en veel interessanter dan succesverhalen.

  • Albert schreef:

    Prachtig geschreven. En idd waar. Ik ben ook zo’n Hans die zich net kan redden..
    Hartelijk dank voor het begrip. Nu de mensen van de sociale woningbouwverenigingen en de gemeenteraad nog laten lezen, zodat ze eens introspectie kunnen plegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *