Reisschema

‘One perfect day in Utrecht’: de beste tips van reisgezin

De Nieuwegracht op een zonnige herfstdag – Archief De Nuk / Jantine Albers

In 2014 ging een Amerikaans gezin van vier op een reis die dertien maanden zou duren, ze blogden hier over op ‘Earth Trekkers’. In april vorig jaar bezocht het gezin Nederland. Utrecht viel in de smaak; moeder Julie deed uitgebreid verslag van hun ‘perfecte’ dag in Utrecht. 

Het gezin begon de dag in het Rietveld Schröderhuis. “Zelfs de kinderen waren onder de indruk van de architectuur en het innovatieve design”, schrijft Julie. Het gezin maakte een wandeling van het Rietveld Schröderhuis naar de stad, langs de Nieuwegracht. Dogma was de plek waar het gezin lunchte: “Dogma Hotdogbar serveert letterlijk de beste, meest creatieve hotdogs die we ooit hebben gegeten” – het blijven Amerikanen. Ook Dapp Frietwinkel viel in de smaak. “Bestel ze met mayo, natuurlijk!!”, schrijft Julie.

Moeder Julie geeft haar lezers nog veel meer tips. “Het beklimmen van de Domtoren is een goede middagactiviteit. Voor een van de beste uitzichten over de stad, beklim de 465 treden naar de top van de toren”, schrijft ze. Ook tipt ze Stan & Co., Eetcafé De Vingerhoed en restaurant Blauw. Ook Museum Speelklok, de bloemenmarkt op zaterdag en DOMunder bleven niet onopgemerkt. Het gezin heeft niet genoeg tijd gehad om zelf al deze activiteiten te doen, maar moeder Julie vond ze het noemen wel waard.

Uiteraard kon een vergelijking met Amsterdam niet uit blijven: Julie noemt Utrecht een kleinere, minder drukke versie van Amsterdam. Ze voorziet haar lezers van een stukje achtergrondinformatie over de stad: “Veel van de gebouwen in het stadscentrum dateren uit de middeleeuwen. Honderden jaren geleden stroomde een deel van de rivier de Rijn dwars door de stad, waardoor dit een belangrijke handelsplaats langs de Rijn werd. Gedurende deze tijd is er langs de grachten een kadesysteem gebouwd en de platforms die nu bestaan, zijn nu de thuisbasis van cafés en restaurants, een functie die uniek is voor de stad Utrecht.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *