100 jaar een stijlicoon, 100 dagen feest

Rietveld Schröderhuis viert 100e verjaardag met feestelijk jubileumprogramma 

Het Rietveld Schröderhuis bestaat in 2024 precies honderd jaar. Met bijzondere acties en activiteiten vieren we gedurende een periode van honderd dagen dat Utrecht al een eeuw lang de standplaats is van dit architectonische hoogtepunt, dat sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. Op 15 mei 2024, honderd dagen voor de verjaardag van Truus Schröder op 23 augustus, opent burgemeester Sharon Dijksma op feestelijke wijze het jubileumprogramma 100 jaar een stijlicoon, 100 dagen feest. Het huis is op die dag gratis te bezoeken door middel van een flitsbezoek. 

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum, Rietveld Schröderhuis en nijntje museum: ‘Het Rietveld Schröderhuis vormt een hoogtepunt binnen de moderne architectuur – al vanaf het moment dat het gebouwd is, en na honderd jaar nog steeds. Volgend jaar hebben we bovendien nog iets om te vieren: het huis staat dan 25 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst, iets waar we enorm trots op zijn’. 

Marco Grob, zakelijk directeur Centraal Museum, Rietveld Schröderhuis en nijntje museum: ‘Het beroemde stijlhuis is een icoon voor Utrecht. Het is ons doel het huis toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen, vandaar dat iedereen op 15 mei gratis welkom is. Daarnaast zullen we het komende jaar tastrondleidingen blijven organiseren, zodat ook mensen met een visuele beperking het huis kunnen bezoeken.’ 

Jubileummarkt op 15 mei 

Op woensdag 15 mei start het jubileumprogramma feestelijk met een markt rondom het iconische huis. Om 16.00 uur zal Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, de markt en daarmee de feestelijke periode 100 jaar een stijlicoon, 100 dagen feest officieel openen. De drie kleinkinderen van Truus Schröder zullen tijdens de opening een boom planten in de tuin van het Rietveld Schröderhuis. 

Tijdens de jubileummarkt zijn er verschillende kraampjes van lokale ondernemers rondom het Rietveld Schröderhuis te vinden. Speciaal voor het jubileumjaar zijn er unieke producten ontwikkeld voor de museumwinkel, zoals een serie van honderd prints van het huis door Studio Kars + Boom en zeep gemaakt van de appelbloesem uit de tuin van het huis in samenwerking met Werfzeep. Een selectie van deze producten zal op de markt verkocht worden. De markt duurt van 16.00 tot 20.00 uur.

Door middel van een flitsbezoek is het huis op 15 mei van 16.00 tot 20.00 uur gratis te bezoeken. Ook zijn er doorlopend creatieve workshops voor jong en oud. Zo kun je bijvoorbeeld een verjaardagskaart voor het huis maken en met lego aan de slag. 

Openluchttheater in en rond het huis 

Na het eerdere succes in (internationale) theaterzalen presenteert Theatergroep Aluin de voorstelling Bep, dochter van Rietveld voor het eerst op locatie: in en rondom het Rietveld Schröderhuis. Het theaterstuk vertelt het verhaal van Bep Rietveld, dochter van Gerrit, die via haar vader en Truus Schröder kennismaakt met kunstenaars van de beweging De Stijl. 

Alle personages worden gespeeld door Audrey Bolder, die moeiteloos wisselt van Gerrit naar dochter Bep, maar ook van Charley Toorop naar leden van De Stijl en de vrouw van Rietveld. 

Buurtwandelingen met Jessica van Geel 

In samenwerking met Jessica van Geel, historicus en schrijver van het boek I love you, Rietveld, organiseren we op vier zondagen in juni en juli wandelingen door Utrecht Oost, waarbij we de sporen van Truus Schröder en Gerrit Rietveld volgen. Zo begon Rietveld zijn eigen meubelwerkplaats in de Adriaen van Ostadelaan, waar hij de wereldberoemde lattenstoel ontwierp. Schröder woonde aan de Biltstraat – tevens de plek waar de twee elkaar ontmoetten. De wandeling begint en eindigt bij het Rietveld Schröderhuis. 

Overige activiteiten 

Naast de jubileummarkt, de theatervoorstelling en de buurtwandelingen organiseren we in de periode van 15 mei tot en met 23 augustus nog meer activiteiten: zo worden er tekenworkshops in de tuin van het huis gegeven en is er een schaaktoernooi waarvan de finale plaatsvindt in het Rietveld Schröderhuis. Sociaal en cultureel ontmoetingscentrum Podium Oost organiseert op 2 juni een themamiddag met diverse lezingen, een filmvertoning en workshops. Ook is er een speciaal programma ontwikkeld waarmee we de Utrechtse wijken bezoeken. 

Tijdens de jubileumperiode zal de documentaire Een meubel om in te wonen – De huizen van Gerrit Rietveld van Lex Reitsma voor Close Up (AVROTROS) in première gaan en te zien zijn in het Louis Hartlooper Complex. In de film wordt onder andere de ontstaansgeschiedenis van het Rietveld Schröderhuis tot leven gewekt aan de hand van geluidsopnamen van een interview met Truus Schröder uit 1982.

Instagram Speciaal voor het jubileumjaar heeft het Rietveld Schröderhuis een eigen Instagramaccount gekregen. Op de pagina worden updates gedeeld over het jubileumprogramma, exclusieve beelden en inspirerende verhalen over het huis en haar naamgevers. Het account is te vinden via instagram.nl/rietveldschroderhuis.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *