De preek van de leek

Minister Hugo de Jonge preekt in Utrechtse Nicolaikerk   

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Beeld: ©RVD

Minister Hugo de Jonge preekt als leek 21 mei in de Nicolaikerk in Utrecht. Zijn preek zal een uitgesproken toekomstgericht thema hebben: “Zet de eerste stap.”

Sinds vorig jaar organiseert de Nicolaikerk in de lente en zomer iedere derde zondag van de maand om 17:00 uur een preek door niet-theologen, leken. De kerk wil hiermee gestalte geven aan het aloude principe van een preek: samen nadenken over God en zingeving en samen spiritualiteit beleven. Andere lekenprekers waren strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma, cabaretier Jan Beuving, socioloog prof. Dr Beate Volker, psychotherapeut Arthur Hegger en schrijfster Lily Monori van Dijken.

De Jonge heeft zin in de preek van een leek: “Mijn vader was dominee. Ik ga zelf ook naar de kerk. De kerk is voor mij heel vertrouwd,” zegt hij daarover.  

De Nicolaikerk in Utrecht is een protestantse kerk, samen met de Domkerk, Janskerk, Jacobikerk en elf andere kerken in de stad Utrecht, behorend bij de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU). De Nicolaikerk is qua ledental één van de grootste protestantse wijkkerken van de stad. Muziek is één van de speerpunten van de kerk. Ze heeft drie professionele musici in dienst en een eigen cantorij. Jazzorganist en componist Berry van Berkum zal Hugo de Jonge begeleiden.   

De Nicolaikerk is politiek geëngageerd, hoewel die politieke kleur van de gemeenteleden divers is. Oud-minister Aart Jan de Geus kerkt er, en voormalig CDA-voorzitter Ruth Peetoom was het vorige decennium predikant van de Nicolaikerk

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *