Wat beweegt onze burgemeester?

Preek van de leek: burgemeester Dijksma over de barmhartige Samaritaan

Sharon Dijksma

Wat beweegt onze burgemeester? Wat is haar levensvisie? Waarin gelooft ze? Daar waren ze in de Nicolaikerk in Utrecht benieuwd naar. Ze nodigden de burgemeester uit om een preek te houden. Sharon Dijksma ging op die uitnodiging in.

Zondag de negentiende mei, op pinksterdag, zal zij de preekstoel beklimmen. Haar preek zal gaan over barmhartigheid. Minister Hugo de Jonge en professor Beate Volker en NINSEE voorzitter Linda Nooitmeer gingen haar al voor. Sharon Dijksma is niet kerkelijk actief, ze noemt zichzelf ‘agnost’. Utrecht, net buiten de bijbelbelt, is de meeste kerkelijke stad van de vier grote steden. Behalve de Buurkerk zijn alle binnenstadskerken nog in functie. De Protestantse Kerk Utrecht heeft 22 000 leden, waarvan zo’n 4000 actief. Uit een onderzoek blijkt dat De Protestantse Kerk Utrecht jaarlijks omgerekend voor zo’n 9 miljoen euro vrijwilligerswerk verricht.

De negenhonderd jaar oude Nicolaikerk, één van de protestantse kerken, is vanouds her een parochiekerk, een kerk die een functie had en heeft in de hele stad. Die functie heeft de kerk nog steeds. Marieke van Willigen, één van de organisatoren van de preek van een leek: “Wij van de Nicolaikerk horen bij de stad Utrecht, en wij geloven. Daarom doen wij als kerk activiteiten waarmee we aan onze stad te bouwen. Wij houden van Utrecht en we zijn trots op onze stad.“ In haar nieuwjaarstoespraak besprak burgemeester Sharon Dijksma over de ‘vlag der barmhartigheid die letterlijk en figuurlijk boven Utrecht hangt’ en ze benoemde barmhartigheid als ‘het voegwerk van Utrecht’. Ze roemde de Utrechters die zich voor hun naasten inzetten, maar sprak ook haar zorgen uit over het feit dat mensen steeds feller tegenover elkaar komen te staan en het steeds moeilijker blijkt te zijn om de verbinding te maken en elkaar tegemoet te komen.. In haar ‘Preek van een leek’ gaat de burgemeester verder in op deze thema’s aan de hand van het Bijbelverhaal over de barmhartige Samaritaan.

Preek van een leek, Nicolaikerk Utrecht, 19 mei 2024 17:00 uur.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *