Zomertentoonstelling

Leden van Genootschap Kunstliefde tonen recente werken 

Foto: schilderij: Rik Berkhout 'geometric II'

Jongstleden zaterdag bezocht ik de officiële opening van de jaarlijkse ledententoonstelling van kunstenaarsgenootschap Kunstliefde. Niet minder dan zestig leden tonen er tot 1 september niet eerder geëxposeerde werken.  

Deze zomertentoonstelling laat een zeer gevarieerd aanbod aan hedendaagse kunst zien waarin vrijwel alle disciplines zijn vertegenwoordigdEr zijn schilderijen, sculpturen, grafiek, fotografie, video en installaties, van groot tot klein en alles daartussenin. Deze expositie heeft mij prettig verrast, niet alleen door de omvang , maar vooral door de kwaliteit van de getoonde werken. Het heeft er alle schijn van dat het enkele jaren geleden ingezette beleid om het niveau omhoog te brengen zijn vruchten begint af te werpen. 

Een van die initiatieven is het onderdeel ‘De beloften’, al in een vroeg stadium worden jonge, net afgestudeerde studenten van de HKU, gespot en begeleid door oudere kunstenaars. Deze nieuwe aanwas laat zich op deze expositie dan ook duidelijk zien.  

Het is onmogelijk om meer dan zestig kunstwerken te beschrijven of te benoemen, maar toch waag ik het om enkele, mij in het oog vallende werken te noemen. Een door Hans Dillesse, in Siberisch krijt getekend portret van de fotograaf Luuk Huiskes, is opvallend van kwaliteit, zo wil ik ook wel geportretteerd worden! Daarnaast valt mij het abstracte schilderij van Rik Berkhout op. Het in acrylverf geschilderde doek heeft de titel Geometric II, het is zoals de titel doet vermoeden geometrisch, maar het is vooral de evenwichtige kleurtoepassing die prettig ritmisch is. De schilderijen van de relatief jonge schilder Ben Roelofs (*1984) lijken een knipoog, in ieder geval qua kleurgebruik, naar Dick Bruna. Niets mis mee hoor, het zijn ‘lekkere’ schilderijen om naar te kijken en zeker passend in een modern interieur. 

Ik zeg, ga zelf kijken bij Kunstliefde, er is veel te zien en alle werken zijn prettig geprijsd.   

Kunstliefde is opgericht in 1807 en een van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. De focus ligt op hedendaagse Utrechtse kunst. Voor Kunstliefde zijn het roerige tijden, het wordt in zijn bestaan bedreigd door een irreële huurverhoging die is opgelegd door de eigenaar van het pand aan de Nobelstraat 12a, het Boellaardfonds. Gelukkig is er een bemiddelingspoging gestart waarbij getracht wordt de lucht te klaren. 

Marcel Gieling

Voor openingstijden kijk hier                                                                                             

Expositie is te zien tot 1 september. 

 

 

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *