De leegstaande bibliotheek aan de Oudegracht is per mei weer in gebruik. Eigenaar gemeente Utrecht heeft Genootschap Kunstliefde het gebouw tijdelijk gegund.
Het projectteam van Kunstliefde lanceert er in november de vierde editie van UtrechtDownUnder, een terugkerend evenement met de actuele stand van zaken binnen de kunst gepresenteerd op een bijzondere locatie. Eerdere edities van UtrechtDownUnder waren te zien in de historische werfkelders (2013 en 2017) en in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein (2015).
In het enorme historische gebouw wordt vanaf nu gewerkt aan de planontwikkeling van de tentoonstelling waarin circa 70 beeldende kunstenaars zijn opgenomen. Nationaal en internationaal bekend maar ook jong, spraakmakend en nog onbekend talent. Het merendeel uit Utrecht provincie maar ook van ver daarbuiten.
Het pand is tot de verkoop onder de hoede van Ad Hoc. Deze leegstandsbeheerder tekende vorig jaar een zogenaamde raamovereenkomst en krijgt sindsdien als exclusieve partner van de gemeente al het gemeentelijk leegstaande vastgoed in beheer. Bij Ad Hoc ligt de focus behalve op wonen ook op de culturele sector. Wanneer de gemeente Utrecht de randvoorwaarden voor verkoop of verhuur van dit historische gebouw rond heeft is nog niet bekend. Het markante gebouw op de Stadhuisbrug was sinds 1975 in gebruik als bibliotheek nadat V&D verhuisde naar Hoog Catharijne. Nu, 45 jaar later is de bibliotheek verhuisd naar het voormalig postkantoor op de Neude. Voordat de gemeente het hele voormalige V&D-pand in de verkoop zet zal Kunstliefde de ruimte voor de creatieve sector benutten.
“Een mooie opsteker voor de stad”
Marin Wagenvoort, directeur van Kunstliefde, toont zich aan de telefoon een gelukkig mens. “We zijn hier al een hele tijd mee bezig geweest. Want wat zou het mooi zijn als we hier een editie van UtrechtDownUnder konden houden. Dat dit nu in samenwerking met Ad Hoc lukt is geweldig. En een mooie opsteker voor de stad in deze ook voor cultuur moeilijke tijden. We gaan in mei aan de slag met de voorbereidingen. Voor Kunstliefde is dit op zich geen nieuw project, we hebben immers al meerdere edities van UtrechtDownUnder georganiseerd. Maar dat we straks rekening moeten houden met de anderhalve meter afstand is wel een element waar we over na moeten denken.”
Het is bedoeling dat de tentoonstelling vanaf november te zien is.
Kunstliefde bestuur en directeur Marion Wagenvoort wil ik hierbij van harte feliciteren met het aanbod van de gemeente Utrecht, gebruik te maken van deze prachtige panden in de binnenstad. Met dank aan de gemeente, die als een wijze ouder, Kunstliefde een warm hart toedraagt en gelooft in deze twee eeuwenoude vereniging.
A.s. zondag (Moederdag) wil ik een bezoek brengen aan het graf van mej. M.C. Boellaard. Met een glas rode wijn zal ik toasten op haar eeuwige ziele rust (ze hoeft zich niet meer om te draaien in haar graf). Voor mij is zij de oermoeder van Kunstliefde.
Lang leve Kunstliefde!
Ellen
Het Markante gebouw op de Stadhuisbrug zullen wij zeker gaan bezoeken als de beeldend kunstenaars daar exposeren. Ruim een halve eeuw geleden kochten wij daar bij Vroom en Dreesman ons eerste bankstel, dat bij aflevering op de Witte Vrouwenstraat 28 bis ,waar wij
als onderhuurder een verdieping huurde , bij de hoofdhuurder een verdieping lager met een knal door de ramen ging. Op 4 april 1968 zijn wij aan de overkant getrouwd. Hoewel wij Utrecht
al kort daarna hebben verlaten blijft deze stad ,zeker dat deel , prachtig waar wij nog graag
komen .Goed dat “de Nieuwe Utrechtse Krant” de plaats heeft ingenomen van
“De Oud Utrechter” die ikzelf ben gebleven na 10 jaar Rotterdam en ruim 40 jaar Zeeland