projectondersteuning

Kunstliefde kan de komende jaren in de Nobelstraat blijven

  • Door Redactie
  • |
  • 19 september 2019
  • |
  • 12 reacties

Groot was de schok onder kunstminnend Utrecht toen Genootschap Kunstliefde begin dit jaar liet weten de binnenstad te moeten verlaten. Reden was een conflict tussen het Boellardfonds en Kunstliefde over een huurverhoging die tot het faillissement zou leiden. Vandaag kwam er goed nieuws: Kunstliefde blijft ook de komende jaren gehuisvest in de Nobelstraat.

Wat was er aan de hand? Kunstliefde (in 1807 opgericht) huurt het pand van het Boellaerdfonds voor een maandelijkse huur van 500 euro. Het bestuur van Stichting Het Boellaardfonds (Agnes Jongerius, Annelore Scholten, Frans van de Ven en Hendrik Jan de Vries, voorzitter) besloot de huur te verhogen naar 2.667 euro per maand. Dit zou per 1 januari 2020 ingaan. Toen Kunstliefde aangaf dit bedrag niet te kunnen opbrengen, besloot het Boellaardfonds in maart 2017 naar de rechter te stappen. Die besliste in het nadeel van Kunstliefde. De uitspraak betekende het einde van het kunstgenootschap in de Nobelstraat. Pikant in het verhaal: Kunstliefde en Het Boellaardfonds zijn historisch altijd nauw verbonden geweest. Stichting Het Boellaardfonds is in 1939, vanuit Kunstliefde opgericht om het aan haar in 1872 gelegateerde vermogen te beheren van mevr. M.C. Boellaard dat o.a. bestond uit een pand aan de Oudegracht en kapitaal.

Hoewel de handelwijze van het Boellaardfonds op veel weerstand stuitte, bleef de stichting onverbiddelijk. De rechter had immers bepaald. Ook voor de gemeente Utrecht was deze handelwijze pijnlijk. Immers in het visitatierapport van de gemeente Utrecht (december 2018) was zeer lovend.

‘Kunstliefde heeft een unieke positie in Utrecht dankzij de rijke historie en het brede profiel en is daarin onderscheidend. Kunstliefde heeft een duidelijke en belangrijke sociale functie, biedt makers in de stad ruimte om te exposeren en zich te ontwikkelen en brengt makers met elkaar in contact. Kunstliefde is de schakel tussen een grote diversiteit aan kunstenaars en een breed kunstminnend publiek.’

Na een kennelijke patstelling hebben er onder bemiddeling van oud VVD-raadslid André van Schie toch weer gesprekken plaatsgevonden tussen de partijen. Met als gevolg dat Kunstliefde ook de komende jaren in de Nobelstraat zal zijn gehuisvest. Een opgeluchte Kunstliefde-voorzitter Ad Witlox laat weten dat het Boellaardfonds de komende jaren projectondersteuning zal bieden. “Hoe dat er precies uitgaat zien moet nog worden uitgewerkt, maar we kunnen in de Nobelstraat blijven zitten. Op langere termijn zullen we de nieuwe huur moeten gaan betalen. Dat betekent dat we via zakelijke activiteiten moeten uitbreiden. Dat betekent een cultuuromslag. Dat zal wennen zijn maar daar hebben we nu de tijd voor.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

12 reacties

  • Ellen Weijers schreef:

    Leve Kunstliefde
    Hoera
    Hoera
    Hoera

    Ellen

  • Frans Keizer schreef:

    Dit goede nieuws neemt niet weg dat de houding van het Boellaerdfonds verwerpelijk was en is. Op geen enkele manier hebben ze duidelijk kunnen maken waarom deze exorbitante huurverhoging nodig was. En nodig is, want ik begrijp dat die over een paar jaar gewoon geëffectueerd wordt. Hierdoor wordt Kunstliefde gedwongen haar zakelijke activiteiten uit te breiden, lees ik. Ik ben benieuwd wat dat betekent.

  • Wilfred schreef:

    Een Agnes Jongerius in de stad maakt meer kapot dan je lief is.

  • Emile schreef:

    En toch vrees ik dat mevrouw Boellaerd zich nog steeds omdraait in haar graf.

  • Sjoukje schreef:

    Projectondersteuning? Vooruit dan maar.

  • Krijn schreef:

    Dit mag gevierd worden!

  • Herman schreef:

    Worden we nu blij gemaakt met een dode mus. Ik heb geen vertrouwen in het bestuur van de Boelaardstichting. Het was beter geweest als Kunstliefde het hoger beroep had doorgezet. De rechterlijke uitspraak is immers op zeer oneigenlijke argumenten gebaseerd die een goeie advocaat zonder meer onderuit had kunnen halen. En de huurverhoging gaat alsnog door, zij het met een beetje uitstel. Kunstliefde is een vereniging die nu “via zakelijke activiteiten zal moeten uitbreiden”, dat betekent ontwikkelen commerciële activiteiten en alsnog einde van de “vereniging”. Klinkt als een typisch liberale opplossing.

  • Elaine Vis schreef:

    Voorlopig mooi nieuws. Kunstliefde is nu wel gedwongen om wakker te blijven en zich op een nieuwe toekomstvisie te beraden.
    Nog een dingetje….@DENUK, waarom wordt de naam van het fonds herhaaldelijk fout gespeld in dit artikel?

  • Marcel Gieling schreef:

    Ik durf te stellen dat het einde van Kunstliefde aan de Nobelstraat in zicht is, zeker als vastgehouden wordt aan hun eigen doelstelling namelijk: niet commercieel, niet concureren met commerciële galeries en nog wat van die dingen. Uitstel van executie! Het blijft overigensveen onbegrijpelijk standpunt van het Boelaardfonds waar de penningmeester zich een hele piet zal vinden met dit ‘succes’.

  • Felix Visser schreef:

    Een voorzichtige felicitatie met dit uitstel van executie…
    Eerlijk gezegd was ik benieuwd geweest naar wat na een hoger beroep de Hoge Raad in laatste instantie gezegd zou hebben. Het gaat daar niet om geld, maar om een rechtsvraag, andere focus dus. Niemand kan zich onttrekken aan de indruk dat in deze affaire het recht is geschonden, gezien de glashelder geformuleerde (en de meer dan tweehonderd jaar uitgevoerde) wens van mevrouw Boellaard.

  • Jeroen Meijer schreef:

    Sterker nog; volgens mij was het de bepaald door mevr. Boellaard , dat wanneer “kunstliefde’ zou ophouden te bestaan, de bezittingen verkocht zouden worden en de opbrengst naar de stad Utrecht zouden gaan. De Boellaard stichting mag misschien wel denken dat ze pandjesbaas geworden zijn, maar hun lot is wel degelijk verbonden met dat van Kunstliefde, dat kunnen ze niet zomaar veranderen door wat statutenwijziging. Naar de rechter zou ik zeggen, speel het spel uit waar zij mee begonnen zijn.
    P.s reageer als ik het fout heb.

  • Jeroen Wielaert schreef:

    Het is met Kunstliefde net als met het MOA: kwetsbaar in passie niet weerbaar tegen marktconforme becijferingen. Gelukkig dat er nog hart is bij de gemeente en de geachte voormalige VVD-bestuurder. Gelet op de combinatie nobel, kunst en liefde moet er een meer duurzame oplossing kunnen worden geschapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *