Tentoonstelling

Sporen van Moesman: eerbetoon aan Utrechtse surrealist in Kunstliefde

  • Door Redactie
  • |
  • 28 januari 2020
  • |
  • 2 reacties

Stichting Muzum organiseert in 2020 een stadsbreed eerbetoon aan oud Kunstliefde kunstenaarslid, Johannes Hendrikus ofwel Joop Moesman (1909 – 1988), onder de titel Moesmania2020. Kunstliefde doet mee aan dit eerbetoon met de tentoonstelling Sporen van Moesman.

De tentoonstelling toont zowel historische stukken en werken van tijdgenoten van Moesman als werk van hedendaagse (o.a.Utrechtse) kunstenaars. Zo zijn er werken te zien van tijdgenoten zoals Willem van Leusden en Willem Wagenaar als ook van kunstenaars als Charles Donker en Peter van Poppel die hem portretteerden. Ook zijn er tekeningen van Moesman zelf te zien.

Bijzondere aandacht wordt gegeven aan het in Utrecht ontbrekende schilderij ‘het Gerucht’ (1937). Het gerucht is wellicht het bekendste werk van Moesman. Het werd in de jaren ‘50 onder meer afgedaan als ’een min of meer onsmakelijk geval van een textielloze juffer’ en op een Utrechtse tentoonstelling van Kunstliefde op last van de burgemeester verwijderd.

Verder is in de tentoonstelling werk te zien van hedendaagse kunstenaars die de randen van het surrealisme volgen zoals o.a. Erik Rijssemus (schilderijen), Paul Klemann (schilderijen), Petra Berghorst (grafiek), Luuk Huiskes (fotografie) en Paul Bogaers (fotografie/collages). Net als de surrealisten tillen ze de werkelijkheid naar een ander plan. Kenmerkend zijn absoluut onverwachte en verrassende combinaties waarin de fantasie de vrije loop heeft.

De werken uit verschillende privécollecties en van werkende kunstenaars zijn geselecteerd door Luuk Huiskes. Andere deelnemers aan Moesmania2020 zijn onder meer het Centraal Museum met de grote tentoonstelling ‘De tranen van Eros’ (v.a. 15 februari), KuuB ruimte voor kunst en cultuur, de Kunstuitleen, de Stadsschouwburg Utrecht en Galerie Niek Waterbolk.

De expositie die de hele maand februari is te zien,  wordt a.s. vrijdag 31 januari geopend door Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • jetta ernst schreef:

    tentoonstelling is zeer de moeite waard om te gaan bekijken.
    dank aan de samenstellers!

  • Paul groenendaal schreef:

    Jammer. Te laat gehoord. Ik ga nog wel kijken. Jopie verdient aandacht. Ik vrees echter dat de letterontwerper (pertronius) en de ontwerper van een schrijfmachine met arabisch schrift niet aan bod komen. Belangrijk initiatief! Dank.
    Paul Groenendaal (81) – Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *